8 «весняних» продуктів для здоров’я

Зелений салат

У ньому є і аскорбінова кислота, і вітаміни групи В. До того ж салат – чемпіон серед овочів за вмістом вітаміну Е, відомого антиоксиданту, який перешкоджає появі зморшок, робить шкіру більш гладкою, волосся густим, а судини міцними. У салаті досить багато кальцію, магнію для здорових нігтів і волосся, йоду і фосфору, які не дозволять вам впасти в маразм навіть у глибокій старості.

Горох

Консервований зелений горошок володіє тим же набором вітамінів, що і свіжий. Тож не забувайте додавати його в салати і рагу. Тим, хто хоче завжди залишатися молодим і сповненим сил, просто необхідно віддавати належне гороху. Вчені знайшли в цій рослині велику кількість антиоксидантів – речовин, що уповільнюють старіння. Ну, а тим, хто напередодні літа вирішив позбутися декількох зайвих кілограмів, без гороху і зовсім не обійтися. Він містить зовсім мало калорій і при цьому дарує відчуття ситості. Здатністю швидко впоратися з голодом горох зобов’язаний високому вмісту рослинного білка. За складом гороховий білок близький до м’ясного. Він містить незамінні амінокислоти, необхідні для «будівництва» нових клітин в організмі. Тому, якщо для схуднення ви вирішили обмежити кількість м’яса в меню, горох повинен бути частим гостем на вашому столі.

Редиска

Редиска містить багато аскорбінки. Причому чим червоніший коренеплід, тим більше в ньому вітаміну С. Багата редиска і вітамінами групи В, без яких ми перетворилися б на лисих прищавих невротиків. І залізом, необхідним для гарного кольору обличчя і бадьорості. І калієм, який покращує роботу серця і зміцнює стінки судин. Є в редисці й особливі речовини: фітонциди – свого роду натуральні антибіотики. А тому любителі гостренького мають дуже непогані шанси уникнути весняних застуд і запальних захворювань. До речі, бадилля редиски містить не менше вітамінів і мікроелементів, ніж коренеплід. Тому викидати корисне листя – недозволене марнотратство. Тим більше, що «вершки» у редиски теж їстівні. З них готують зелений борщ, їх ріжуть і додають у салати й холодник.

Щавель

Щавель часто називають «весняним королем». Ця травичка з’являється на грядках однією з перших, значно раніше за свіжу петрушку і кріп, і стає одним із головних помічників організму в боротьбі з весняним авітамінозом. А за кількістю корисних речовин щавель значно перевершує багатьох зі своїх зелених побратимів. Щавель – чемпіон серед овочів за вмістом вітамінів групи В, тому поціновувачам кисленького не страшні стреси, безсоння і поганий настрій. Тим, хто хоче зберегти свій зір гострим, а шкіру молодою, теж потрібно стати шанувальниками щавлю. Вітамін А, який міститься в його листочках, допоможе вам у цьому. Є в щавлі й залізо (покращує склад крові та колір обличчя), фтор (корисний для зубів), калій (зміцнює стінки судин і серцевий м’яз), магній (відповідає за хорошу роботу нервової системи). Однак невелика ложка дьогтю у складі щавлю все-таки є. Це – щавлева кислота. Вона може стати причиною захворювань нирок і відкладення солей, тому людям зі схильністю до цих захворювань захоплюватися щавлем не варто.

Кефір

Головна перевага кефіру в тому, що цей продукт – чудовий постачальник кальцію і фосфору, без яких усі ми стали б жертвою карієсу і постійно страждали б від переломів кісток. Крім того, кальцій і фосфор беруть участь у побудові клітин головного мозку, сприяють злагодженій роботі нервової системи і допомагають нормалізувати обмін речовин. Безумовно, ці цінні елементи є і в інших продуктах. Але справа в тому, що організм може засвоювати їх тільки в розчинній формі й у присутності органічних кислот, які у великій кількості містяться в цитрусових, у чорній смородині, в полуниці. Але на жаль, майже у всіх цих корисних фруктах відсутні кальцій і фосфор. У кефірі ж є те й інше, і саме тому його склад вважається найбільш збалансованим.

Помідори

Головне багатство помідорів – речовина під назвою «лікопен», яка захищає клітини організму від негативного впливу навколишнього середовища (а навесні, коли загазованість повітря особливо велика, це дуже актуально) і сприяє запобіганню онкологічних захворювань. До того ж лікопен – це ще й чудовий союзник у боротьбі зі зморшками. Він запобігає ранньому старінню і захищає шкіру від шкідливого сонячного випромінювання, яке якраз і провокує появу зморшок. При цьому варто зауважити: якщо у більшості овочів кількість корисних речовин різко скорочується після кулінарної обробки, то з помідорами справи зовсім інакші. Так, після двох хвилин варіння або обсмажування кількість цілющого лікопену в помідорах зростає на одну третину.

Лимон

За вмістом вітаміну С лимону далеко до шипшини і чорної смородини, проте він вважається одним із кращих «накопичувачів» аскорбінової кислоти. Адже цей жовтий фрукт не втрачає свої корисні властивості упродовж довгої зими. М’якоть лимона багата речовинами під назвою «пектини», які виводять з організму токсини і шлаки, захищаючи його від серцево-судинних і онкологічних захворювань. А в лимонній шкірці присутні інші речовини – так звані біофлавоноїди, які можуть підтримати тонус найтонших капілярів. Тож лимони допомагають запобігти появі судинних зірочок на обличчі.

Капуста

Навесні найдефіцитнішим елементом для нашого організму стає вітамін С. Його головні джерела – свіжі овочі та фрукти, які після зимового зберігання, на жаль, не можуть похвалитися великою кількістю корисних речовин. Ранньою весною в нашій середній смузі чемпіоном за кількістю аскорбінки стає капуста. Незважаючи на те, що упродовж зими капуста втрачає близько 30% вітаміну С, усього 100 грамів корисного овочу забезпечать добову потребу організму в цьому вітаміні. Якщо ж ви не можете похвалитися наявністю льоху, не турбуйтеся. Вітамін С повністю зберігається при квашенні. Тому квашена капуста за вмістом вітаміну С нітрохи не поступається свіжій, а іноді навіть має його більше.

 

Все по темі: овочі  харчування 

Карта депутатів
Банер
Банер
Банер
23 Листопада, 2017 Четвер
22 Листопада, 2017 Середа
більше новин