Нітрати: як розпізнати і вивести

Нітрати містяться в овочах і фруктах, у всіх рослинах. Найбільшу небезпеку становлять не самі нітрати, а їхній надлишок у раціоні, здатність перетворитися на нітрити і отруїти весь організм.

Чим шкідливий надлишок нітратів у овочах  і фруктах

У людини може:

• знизитися вміст вітамінів у їжі;

• порушитися обмін речовин;

• відбутися збільшення щитоподібної залози;

• нервова система може дати збій;

• відбутися накопичення нітратів у нирках;

• можуть ослабнути захисні функції всього організму.

Як визначити, чи є нітрати в овочах і фруктах

Найбільше нітрати накопичуються в овочах. У буряку, моркві, капусті, редьці й редисці, огірках… Їхній вміст можна встановити за розміром. «Жадібні» до небезпечних і шкідливих речовин плоди виростають величезного розміру. Вважають, що «підступні» речовини накопичуються у плоді, в кірці або шкірці.

У моркві найвищий рівень нітратів може знаходитися в серцевині – тоді вона стає білуватою. У багатих на нітрати огірки небезпечні сполуки накопичені в тій частині, що кріпиться до стебла, і у шкірці. У перці – теж ближче до хвостика. У капусті вся небезпека – в качані й у верхніх листках. У кабачках і картоплі їхня максимальна кількість ховається у шкірці, тож зрізувати її варто якомога товще.
У кавунах підвищену концентрацію нітратів можна встановити за жовтими прожилками і різними ущільненнями у м’якоті.

Як позбутися нітратів

Вживайте в їжу тільки достиглі фрукти, овочі та зелень.
Мийте овочі, фрукти та зелень водою із содою (на літр води візьміть 1 столову ложку соди) і потім обполіскуйте проточною водою.

Правильно обробляйте плоди: огірки і моркву, наприклад, обрізайте з двох боків приблизно на 1-1,5 см. Що стосується зелені петрушки, кропу, селери, то використовуйте тільки листя, без стеблин. У капусті прибирайте верхні листки. Під час засолювання капусти більшість нітратів переходить у розсіл.

Вимочуйте зелень і фрукти принаймні 2 години. Це сприяє зменшенню кількості пестицидів і нітратів.

Міняйте воду під час варіння овочів 2 рази і більше. У буряках і картоплі кількість нітратів при цьому зменшується на 20%, а у моркві – наполовину. Зварені овочі відразу виймайте з води, тому що нітрати можуть знову в них перебратися.

Зберігайте плоди і зелень у холодильнику за температури +2 оС.

Для салатів з овочів і зелені використовуйте соняшникову або оливкову олію, можна додати трохи соку апельсина або граната – це не дасть нітратам перетворитися на нітрити.

Все по темі: здоров`я  корисні поради  поради  харчування 

Карта депутатів
Гранатова толока
Кременчуцька толока - 2018

НЕЙМОВІРНО красиве відео!!!Кременчуцька толока - 2018

Gepostet von Я Люблю Кременчук am Mittwoch, 9. Mai 2018
Громадський бюджет
21 Жовтня, 2018 Неділя
20 Жовтня, 2018 Субота
19 Жовтня, 2018 П’ятниця
більше новин