Як поєднати продукти з користю

Продукти не бувають корисними або шкідливими, вважають дієтологи.  Продукти бувають засвоєними або не засвоєними. Або не до кінця засвоєними. Максимальну користь від їжі можна отримати, якщо поєднувати продукти таким чином, щоб користь кожного посилювалася за допомогою сусіда. До речі, це зробити неважко.

Бувають випадки, коли дует чи тріо продуктів удвічі, а то й утричі посилює користь від кожного окремого «соліста». Тож наводимо список найкорисніших поєднань, складений дієтологом.

Яйця + помідори (яйця + цибуля) = вічна молодість

Найкорисніше – зробити з цих продуктів яєчню на рослинній олії. Цибуля і помідори багаті на селен, який грає важливу роль у розвитку статевої системи організму. Ця речовина правильно засвоюється в поєднанні з вітаміном Е, який у свою чергу міститься в яйцях і рослинній олії.

При цьому потрібно одночасно вживати продукти з вмістом цих мінералів. Тому яєчня з цибулею або томатами – чудове джерело селену і вітаміну Е. Головне, вчасно зняти сковороду з плити, адже за довгої термообробки ці корисні речовини руйнуються.

Яйця + броколі (яйця + шпинат) = життя без ПМС і остеопорозу

Згідно з результатами дослідження, жінки, які отримують з їжею необхідну кількість кальцію і вітаміну D, на 30-40% рідше страждають ПМС. Курячі яйця – найкраще природне джерело вітаміну D, а зелені суцвіття броколі та листя шпинату багаті на кальцій, який без вітаміну D засвоюється погано. Листя шпинату, крім того, багате на вітамін К, який важливий для згортання крові та для здоров’я кісткової тканини.

З’ясувалося, що вітамін К «співпрацює» ще з двома вітамінами – D і А, виконуючи роль регулювальника, спрямовуючи кальцій туди, де йому місце, і забираючи його звідти, де його бути не повинно. А шпинат і броколі – чудове джерело бета-каротину – попередника вітаміну А. Крім того, такі дуети сприяють зміцненню скелета. А уявляєте, якщо ці продукти об’єднати? Наприклад, в омлеті або фріттаті – італійській яєчні з начинкою. А якщо ще додати сиру (джерело легкозасвоюваного кальцію), вийде просто надзвичайне поєднання!

Сочевиця + болгарський перець (насіння кунжуту + зелень) = геть утому

Дієтологи стверджують, що в раціоні кожної четвертої жінки не вистачає заліза. Але ж воно й надає нам енергії! Наприклад, сочевиця – просто комора заліза, його там майже 12 мг на кожні 100 г продукту, більше, ніж у яловичій печінці (8,2 мг на 100 г). А кунжутне і соняшникове насіння – узагалі «залізна бомба». У них міститься близько 61 мг заліза!

Однак, як відомо, з печінки залізо засвоюється набагато краще, тому що воно входить до складу гемоглобіну. Негемове залізо, яке надходить в організм із продуктами рослинного походження, засвоюється погано.

А ось якщо додати у страви із сочевиці червоний болгарський перець, а насінням кунжуту або соняшнику посипати салат із перцем і зеленню, все зміниться на краще. Вітамін С, який міститься в паприці, петрушка, кріп, як ключ, відкривають для еритроцитів засіки, набиті корисним мікроелементом.

Помідори + рослинна олія = молодість шкіри і боротьба з раком

Лікопін – потужний антиоксидант, що міститься в помідорах, знижує шкоду, що завдає сонце епітелію. Рослинні олії допомагають лікопіну краще засвоїтися. Результати дослідження, опублікованого в журналі American Journal of Clinical Nutrition, показали: у людей, що вживають в їжу багато оливкової олії, менше зморшок. А лляна, багата на поліненасичені жирні кислоти омега-3, сприяє поліпшенню стану шкіри і волосся.

До речі, помідори можна їсти з оливками, що навіть корисніше, ніж з олією.  До того ж помідори й олія просто створені для того, щоб їсти їх разом у вигляді брускети або салату капрезе. Косметичний ефект від середземноморської «пари» можна посилити. Тушкуйте на повільному вогні (за 110 градусів) помідори «сливки» в оливковій олії (під час нагрівання вивільняється більше лікопіну).

Шпинат + авокадо = чудовий зір

Шпинат – джерело корисних для зору лютеїну і вітаміну А. В авокадо їх ще більше. До того ж м’якоть плода багата на «хороші» жири, необхідні організму, щоб розчинити ці поживні речовини.

Курка + морква (сало + зелена цибуля) = міцний імунітет

Важко знайти коренеплід, в якому було б більше вітаміну А, необхідного організму для боротьби з інфекціями, ніж морква. Однак без цинку, що міститься в курятині, нашому організму було б важко отримати корисні речовини з цього вітаміну. Вітамін А може «подорожувати» по кровоносній системі тільки у поєднанні з білком. А саме цинк необхідний для формування білка, який зв’язує вітамін А. Тому якщо в організмі недостатньо цинку, вітамін А не може потрапити з печінки у тканини організму. Ось чому курячий бульйон із морквою – перший помічник у боротьбі з грипом!

Ну а вже класичне поєднання сала зі зеленою цибулею або часником стало національним українським «антибіотиком»! У салі багато жиророзчинних вітамінів A, E і D, в ньому 40% ненасичених жирних кислот. Такого роду кислоти, потрапляючи в організм, зв’язують і виводять з організму токсини. Арахідонова кислота сала допомагає організму увімкнути «імунну відповідь» під час зустрічі з вірусами і бактеріями. Органосульфіди (речовини, що містяться в часнику і цибулі) разом із вітаміном D стимулюють вироблення імунних клітин-макрофагів. У цей час вітамін С впливає на рівень нейтрофілів та інтерферону.
До речі, «дует» сала з часником ще й виводить з організму «шкідливий» холестерин.

Все по темі: корисне харчування  поради  харчування 

Карта транспорту
Гранатова толокаГромадський бюджет
3 Липня, 2020 П’ятниця
11 Червня, 2020 Четвер
4 Червня, 2020 Четвер
29 Травня, 2020 П’ятниця
23 Квітня, 2020 Четвер
8 Квітня, 2020 Середа
7 Квітня, 2020 Вівторок
6 Квітня, 2020 Понеділок
більше новин