Значення мінеральних речовин

Відомо шість компонентів правильного харчування: білки, вуглеводи, жири, мінерали, вітаміни і вода – всі вони грають важливу роль у життєдіяльності організму людини.

Що ж таке мінерали?

Мінерали – це хімічні елементи, які знаходяться в низьких концентраціях і становлять близько однієї двадцятої частини ваги тіла.

Мінерали необхідні для підтримки нормального функціонування органів і тканин, тому що грають основну роль у регуляції кислотно-лужного балансу. Тривала нестача окремих мінеральних речовин може викликати серйозні порушення у пластичних процесах та інших функціях організму.

Усі мінеральні речовини діляться на три групи – це макроелементи: натрій, калій, хлор, сірка, кальцій, фосфор і магній; мікроелементи: залізо, цинк, марганець, мідь, кобальт, йод, фтор, бром, хром, молібден, ванадій, нікель, кремній і селен; ультраелементи: золото, срібло, свинець, ртуть, уран, радій, рубідій.

Розподіл на групи свідчить сам за себе: тих речовин, які належать до групи макроелементів, в організмі людини більше; речовин, що у групі мікроелементів, значно менше; ультраелементи в організмі людини містяться в дуже малих кількостях.

Яка ж роль мінеральних речовин?

Мінеральні речовини з групи макроелементів є основою кісткової, м’язової системи і крові. Мікроелементи регулюють обмін речовин, складаючи частину ферментів. Ультраелементи мають високу біологічну активність, але у великих кількостях вважаються токсичними.

Основні мінерали

Кальцій – необхідний для утворення кісткової тканини, формування зубів, впливає на стан нігтів, волосся, бере участь у процесі згортання крові, під час обміну речовин заліза і вітаміну В 12, є регулятором серцебиття.

У разі дефіциту виникає порушення процесів окостеніння, у дітей це проявляється у вигляді рахіту, в дорослих – остеопорозу. Так само відбувається затримка росту в дітей, викривлення хребта, багато хто страждає від судом у ногах. За зниженого рівня кальцію людина стає дратівливою, нервовою, можлива депресія, підвищена пітливість, алергічні висипи на шкірі, поганий сон.
Основні джерела кальцію: молоко і молочні продукти, яйця, ікра, сардини, лосось, мигдаль, фундук, волоські горіхи, шпинат, морква, буряк, кунжутне насіння, капуста, вівсяна і гречана крупи, абрикоси, чорнослив.
Рекомендована норма споживання – 2500 мг на добу.

Фосфор – необхідний для утворення кісткової тканини, забезпечення біохімічних процесів у центральній нервовій системі та роботи м’язів.

У разі дефіциту виникає порушення росту, деформація кісток, є імовірність розвитку рахіту, зниження апетиту, погіршення інтелектуальних здібностей, порушення психіки, загальна слабкість.

Основні джерела фосфору: молоко і молочні продукти, м’ясо, рибні консерви, печінка, мозок, яєчний жовток, сухарі, гречана і вівсяна крупи, волоські горіхи, гарбуз, полуниця.

Рекомендована норма споживання – 1000-2000 мг на добу.

Магній – необхідний для утворення кісткової тканини, формування зубів, діє на нервово-м’язову провідність, забезпечує закріплення кальцію, зберігає вітамін Е, підвищує захисні сили організму до інфекцій, знижує вміст холестерину, стимулює перистальтику кишечника.
У разі дефіциту виникають спазми коронарних судин, аритмія, тахікардія, мимовільні скорочення м’язів, судоми, свербіж, захворювання шлунково-кишкового тракту, головний біль, безсоння, чутливість до змін погоди, ламкість нігтів, випадіння волосся, крихкість зубів.

Основні джерела магнію: пшеничні висівки, чорний хліб, какао, арахіс, волоські горіхи, бобові, зелені овочі, мінеральні води.

Рекомендована норма споживання – 400 мг на добу.

Натрій – необхідний для підтримки осмотичного тиску в крові й тканинних рідинах, забезпечує кислотно-лужну рівновагу.

У разі дефіциту виникає зневоднення тканин, тахікардія, м’язові судоми.

Основні джерела натрію: харчова сіль.

Рекомендована норма споживання – 6-12 мг на добу.

Калій – необхідний для діяльності м’язів, особливо серцевих, найважливіший компонент нутрішньоклітинної рідини, забезпечує кислотно-лужну рівновагу.

У разі дефіциту виникає порушення серцевого ритму, м’язова дистрофія, сухість шкіри, втома, повільне відновлення сил після навантаження, безсоння.

Основні джерела калію: курага, чорнослив, фініки, бобові, мигдаль, фундук, волоські горіхи, банани, гіркий шоколад, кабачки, картопля, черешня, огірки, апельсини, мандарини, червона смородина, гарбуз.

Рекомендована норма споживання – 6-12 мг на добу.

Залізо – необхідне для підвищення імунітету, входить до складу гемоглобіну, сприяє насиченню крові киснем.
У разі дефіциту виникає анемія, порушення росту, виснаження, блідість, відчуття втоми, озноб, холодні кінцівки, задишка під час навантажень, ожиріння, запори без видимих причин, погіршення інтелектуальних здібностей, сприйнятливість до інфекцій.

Основні джерела заліза: печінка, м’ясо, нирки, яловичий язик, мозок, ікра, яйця, тунець, сардини, сухофрукти, яблука, персики, бобові, вівсяна крупа, какао.
Рекомендована норма споживання – 10-20 мг на добу.

Йод – необхідний для нормальної діяльності щитоподібної залози, спалює надлишки жиру, додає життєвої енергії, забезпечує нормальний стан шкіри, волосся і нігтів, сприяє прорізуванню зубів.
У разі дефіциту виникає зобна хвороба і порушується діяльність усього організму, підвищується чутливість кінцівок до холоду, втома, можливе ожиріння, запори без видимих причин.

Основні джерела йоду: м’ясо та печінка морських риб, жир тріски, устриці, водорості, молоко, яйця.
Рекомендована норма споживання – 1,1 мг на добу.

Фтор – необхідний для утворення кісткової тканини, зубної емалі.

У разі дефіциту виникає порушення росту і погіршується стан зубів.

Основні джерела фтору: риба, соя, лісові горіхи.
Рекомендована норма споживання – 10 мг на добу.

Марганець – необхідний для утворення кісткової і сполучних тканин, бере участь у жировому і вуглеводному обміні, сприяє засвоєнню вітамінів С, Е, групи В.
У разі дефіциту виникає ризик ревматоїдного артриту, остеопорозу, катаракти, розсіяного склерозу і захворювань типу епілепсії.

Основні джерела марганцю: горіхи, зерна злакових, бобові, листкові овочі, чорна смородина, вівсяна крупа.
Рекомендована норма споживання – 1-2 мг на добу.
Звичайно ж, інші мінеральні речовини також важливі для нашого організму, але їхнє мінімальне добове споживання або нестача вкрай рідко викликають проблеми. Це не означає, що вони не важливі, просто, як правило, містяться в тих чи інших продуктах, про які писали вище. Наприклад, хром міститься в м’ясі, печінці, яйцях, вівсяних пластівцях; селен – у рибі, м’ясі, горіхах; мідь – у печінці, бобових, морепродуктах.

Все по темі: здоров`я  корисні поради  поради  харчування 

Карта депутатів
Гранатова толока
Кременчуцька толока - 2018

НЕЙМОВІРНО красиве відео!!!Кременчуцька толока - 2018

Gepostet von Я Люблю Кременчук am Mittwoch, 9. Mai 2018
Громадський бюджет
22 Жовтня, 2018 Понеділок
21 Жовтня, 2018 Неділя
20 Жовтня, 2018 Субота
більше новин