Чи їсти перші страви?

У суспільстві немає однозначного погляду на споживання і користь супів та інших перших страв. З одного боку, ми росли, весь час чуючи про загрозу зіпсованого шлунка через відмову від супу, а з іншого – маємо приклад багатьох культур, зокрема в Європі та США, де першої страви, в нашому розумінні, немає у принципі. Дієтологи та гастроентерологи також дають різні й часто навіть протилежні рекомендації. То як же бути: їсти чи не їсти суп, і що може бути наслідками одного й іншого?

Першою стравою вважають рідку, зварену їжу, на основі овочів, м’ясного, грибного або рибного бульйону, з додаванням круп чи без них.

Споживання рідкого перед основною стравою деякі спеціалісти вважають недоцільним, бо в результаті цього розбавляються травні соки, й хімічна обробка їжі стає менш ефективною. Але дослідження свідчать, що екстрактивні речовини овочів (капусти, наприклад) чи азотисті сполуки м’ясних бульйонів посилюють кислотоутворення у шлунку, стимулюючи виділення у кров гормона гастрину, який діє безпосередньо на секреторний апарат шлунка.

Звідси висновок перший – супи з обережністю треба вживати людям із гіперсекреторними станами (підвищеною кислотністю), а для осіб зі зниженою кислотністю перші страви, навпаки, є обов’язковими. І висновок другий – стимулюючи виділення травних соків, супи, бульйони та борщі сприяють кращому і швидшому розщепленню компонентів основної страви, яка містить, як правило, багато білка й чимало жирів.

Деякі дієтологи та лікарі пропонують заміняти суп легким овочевим салатом чи овочами, приготованими на пару або запеченими. Однак перша страва – це в першу чергу рідина, що необхідна у кількості близько 2 літрів щодня для підтримки оптимального водно-сольового балансу та артеріального тиску. Крім того, суп чи борщ, як правило, споживаємо теплим, а це полегшує травлення й зігріває в холодну пору. Тому висновок третій – перші страви є джерелом рідини, тепла і великої кількості поживних речовин.

І, наостанок, порція супу, бульйону, борщу – це звичний об’єм за суттєво нижчої калорійності. Завдяки механічному розтягненню шлунка в мозку виникає відчуття насиченості набагато раніше (до того, як перетравлені компоненти їжі потраплять у кров і сформується істинне відчуття ситості), тому з’їмо точно небагато. Існує ряд ефективних супових дієт для тих, хто хоче схуднути, але не має наміру
обмежувати кількість з’їденого.

Все по темі: корисні поради  поради 

Карта депутатів
Банер
Банер
Громадський бюджет
24 Квітня, 2018 Вівторок
23 Квітня, 2018 Понеділок
більше новин