Харчові волокна!

Роль рослинної їжі в харчуванні людини величезна. Окрім вітамінів, біофлавоноїдів та мінералів, «зелена їжа» містить харчові волокна. Їхня роль у підтримці здоров’я є надзвичайно важливою. Харчові волокна не лише підтримують регулярне випорожнення вашого кишківника. Ці грубі компоненти їжі також допомагають підтримувати постійний рівень глюкози у крові, знижувати вміст у ній холестеролу, позбуватися зайвих кілограмів і навіть подовжувати життя.

Усі ці корисні властивості можна отримати, лише додавши до раціону обидва типи харчових волокон: розчинні (пектини, альгінати, полідекстрози) та нерозчинні (целюлоза, вона ж клітковина, геміцелюлоза, лігнін). Обидві ці групи є складними вуглеводами рослинного походження. Але на відміну від інших, харчові волокна не перетравлюються і не всмоктуються у травній системі. Навпаки, просуваючись травним трактом, вони сповільнюють травлення, нормалізують консистенцію калу і полегшують його виведення.

Більшість продуктів містить розчинні й нерозчинні волокна. Але зазвичай із переважанням однієї з груп. Розчинні волокна вбирають воду, перетворюючись на желеподібну масу (наприклад, коли ми додаємо воду до вівсянки). Нерозчинні цього не роблять (якщо шматки селери додати у воду).

Розчинні волокна

Продукти, багаті на розчинні волокна: вівсянка, горіхи, бобові, яблука та чорниці.

Позитивний вплив на здоров’я:

– Захист серцево-судинної системи. Перебуваючи у травному тракті, розчинні волокна зв‘язують частинки холестеролу, виводячи його з тіла. Тим самим знижують загальний рівень холестеролу, зменшуючи ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Особливо виражений цей ефект після споживання вівсяних круп та пластівців.

– Захист від діабету. Завдяки поганим засвоюваності та всмоктуванню розчинні волокна не призводять до значних стрибків рівня глюкози у крові. Це є профілактикою діабету ІІ типу. А за наявної хвороби допомагають контролювати стан організму.

– Втрата ваги. Розчинні волокна також можуть допомогти досягти або ж підтримати здорову масу тіла, створюючи відчуття ситості без додавання великої кількості калорій до раціону.

– Здорова моторика кишківника. Розчинні харчові волокна, проходячи по травному тракту, вбирають воду. Це створює правильну консистенцію калових мас і захищає від закрепів та проносу.

Нерозчинні волокна

Продукти, багаті нерозчинними волокнами: соняшникове насіння, шкірки фруктів, цільнозернове борошно та хліб, коричневий рис.
Позитивний вплив на здоров’я:

– Втрата ваги. Як і розчинні волокна, нерозчинні види можуть грати основну роль у підтримці маси тіла, відтерміновувати прояви «голодного бурчання».

– Здорове травлення. Споживання великої кількості нерозчинних волокон допомагає регулярно випорожнювати кишківник. Якщо ви страждаєте через закрепи, з’їдайте більше клітковини – і все налагодиться. Нерозчинні харчові волокна також можуть покращувати стан у разі проблем, пов’язаних із кишківником. Наприклад, геморой, нетримання калу, проблеми, пов’язані з конт-ролем моторики товстої кишки.

Чим можуть нашкодити харчові волокна?

Багато з нас не отримують достатню кількість цих речовин з їжею. Проте різке збільшення споживання харчових волокон може викликати надмірне виділення газів, здуття, нудоту, блювоту, пронос.
Харчові волокна всмоктують воду. Тому треба споживати побільше рідини – більше літра на день. Якщо вживати недостатньо води, клітковина може посилити запори.

Вживання волокон може загострити запальні процеси у підшлунковій залозі та кишківнику.

Тривале вживання клітковина сприяє виведенню з організму жиророзчинних вітамінів і мікроелементів.

Харчові волокна можуть впливати на засвоєння лікарських препаратів, тому потрібна консультація медика.

Лігнін впливає на статеві гормони, знижуючи активність тестостерону.

Правила споживання харчових волокон

Щоб клітковина та інші волокна не нашкодили вашому здоров’ю, необхідно пам’ятати про:
– достатнє вживання вітамінів;
– достатнє споживання рідини (води);
– достатнє споживання калорій;
– за вегетаріанської дієти треба пам’ятати про необхідність прийому кальцію.

Протипоказання до вживання харчових волокон

Є ситуації, у яких людині потрібно дотримуватися дієти з низьким вмістом клітковини. Це, звичайно, стосується осіб, що проходять хіміотерапію – після опромінення або до / після хірургічних операцій. У таких випадках необхідно забезпечити відпочинок кишковому тракту. А ось людям із хворобою Крона, запаленнями кишківника, дивертикулами і виразковим колітом дотримуватися дієти з низьким вмістом харчових волокон доведеться упродовж тривалішого часу.
Хронічні хвороби шлунково-кишкового тракту, діарея, метеоризм, рефлюкс, харчові алергії і непереносність деяких продуктів слугують причиною для зниження кількості волокон у їжі.

Вміст харчових волокон у деяких продуктах на 100 г:
висівки – 44 г
насіння льону – 27 г
гриби – 25 г
шипшина (ягоди) – 22 г
інжир – 18 г
абрикос – 18 г
жито – 16 г
мигдаль – 15 г
зелений горошок – 12 г
пшениця цільна – 10 г
хліб цільнозерновий – 8,5 г
кукурудза – 6 г
горох – 5,8 г
малина – 5 г
квасоля – 4 г

Все по темі: корисні поради  поради  харчування 

Карта депутатів
Гранатова толока
Кременчуцька толока - 2018

НЕЙМОВІРНО красиве відео!!!Кременчуцька толока - 2018

Gepostet von Я Люблю Кременчук am Mittwoch, 9. Mai 2018
Громадський бюджет
19 Липня, 2018 Четвер
18 Липня, 2018 Середа
більше новин