Чим корисні пророщені зерна

Проростки рослин людство використовувало як основне джерело вітамінів у зимову пору, а також під час тривалих походів. Вирощуючи в домашніх умовах паростки і мікрозелень, ви не тільки зробите своє меню більш різноманітним,а і забезпечите організм максимальною кількістю вітамінів і корисних речовин. Дієтологи в усьому світі рекомендують додавати до раціону здорового харчування пророщені зерна.

У чому ж їхня користь?

Пророщуванням різного насіння, бобових, зернових і горіхів для споживання займалися ще у Стародавньому Китаї, Тибеті, Індії. Справа у тому, що коли зерна проростають, майже вдвічі підвищується вміст вітамінів Е і групи В, виробляється вітамін С і в 50 разів збільшується кількість фітоестрогенів.

Як обрати зерна для пророщування?

Зазвичай використовують пшеницю і жито. Проте, наприклад, в азійських країнах надають перевагу салату з пророщених паростків сої. Варто зауважити, що кожний вид корисний по-своєму, тому варто керуватися тільки власним смаком і перевагами.

Зерна пшениці мають солодкуватий смак, багаті на вітаміни Е і групи В. Коли проростають, у них збільшується вміст заліза, фосфору і кальцію. Такі паростки допомагають нормалізувати обмін речовин, сприяють виведенню шлаків і токсинів, ефективні у разі алергій. Якщо споживати їх постійно, підвищують імунітет. Це особливо актуально під час епідемії грипу та застуди.

Вівсяні проростки мають молочно-горіховий смак, дуже соковиті. Багаті на вітаміни С, Е, К, кальцій, магній, залізо. Позитивно впливають на мікрофлору кишківника, зміцнюють імунітет і нервову систему, виводять жовч і токсини. Паростки вівса – чудовий засіб за діабету та анемії.

Бобові. Із зернобобових культур у їжу зазвичай використовують проростки сої, квасолі, сочевиці, нуту та інші. Вони відрізняються солодкуватим, соковитим і злегка пряним смаком. Паростки сої багаті білками, жирами, клітковиною, кальцієм, магнієм, залізом, селеном. Це чудовий засіб для профілактики утворення каменів у жовчному міхурі. Що стосується проростків квасолі, то вони незамінні для нормалізації обмінних процесів, зняття набряків ниркового походження, у боротьбі з гіпертонією і ожирінням. А ось пророщена сочевиця сприятливо діє на процес утворення, розвитку і дозрівання клітин крові, корисна у разі анемій і зниженого рівня гемоглобіну.

Мікрозелень. Вона користується величезним попитом у Європі. Це проростки овочів, які вирощені у захищеному ґрунті. Усі овочі, які ми звикли вживати щодня, можна вирощувати як мікрозелень. Збирати такий урожай можна вже через тиждень – два після сівби, коли довжина молодих рослин не перевищує 5-6 см. Овочеві проростки містять максимальну концентрацію вітамінів, біологічно активних і мінеральних речовин.

Якщо ви будете додавати овочеві проростки до свого раціону, то зможете підвищити витривалість організму, зміцнити імунітет, поліпшити роботу травної системи і нормалізувати обмін речовин.
Проростки редиски, капусти, буряка та інші урізноманітнять вашу їжу і оздоровлять організм.

Де брати насіння та як пророщувати

Сочевиця, нут продаються у звичайних крамницях. Овес, жито і пшеницю можна придбати в аптеках. Інше доведеться шукати в Інтернеті або в магазинах здорового харчування.

Спочатку насіння потрібно замочити в будь-якому чистому глибокому посуді на 8-12 годин. Після цього ретельно промити водою, знову перекласти в посуд і нещільно закрити марлею або тарілочкою. Через
12 годин у цьому вологому повітряному середовищі з’являться паростки.

Як і коли їсти паростки

Фахівці стверджують, що паростки варто їсти на сніданок. Проте додавати до свого раціону цей продукт варто поступово. Спочатку – в мюслі, смузі, фруктові та овочеві салати, змішуйте із сиром і йогуртом, запивайте соком або чаєм.

Рекомендуємо змішувати по два різні види проростків і змінювати цей набір раз на два місяці. За кілька місяців можна довести кількість до 70 г (3-4 ложки). Не додавайте проростки під час приготування їжі, адже після термообробки їхня цінність різко знижується. Якщо бажаєте додати зерна до супу, рагу або каші, врахуйте, що страви повинні бути холодними.

Все по темі: корисні поради  поради  харчування 

Карта транспорту
Гранатова толокаГромадський бюджет
3 Липня, 2020 П’ятниця
11 Червня, 2020 Четвер
4 Червня, 2020 Четвер
29 Травня, 2020 П’ятниця
23 Квітня, 2020 Четвер
8 Квітня, 2020 Середа
7 Квітня, 2020 Вівторок
6 Квітня, 2020 Понеділок
більше новин