Е-добавки можуть бути безпечними?

Спільною рисою майже всіх сучасних продуктів харчування сьогодні є те, що в них наявні харчові добавки. Їжа рясніє особливими речовинами, які додають у неї для досягнення різної мети: збереження свіжості, поліпшення смаку, кольору і запаху, для необхідної консистенції, підтримки однорідності… Список «благих намірів», через які добавки опиняються у продуктах харчування, можна продовжувати досить довго.

Коди, цифри, букви…

Класифікує добавки, систематизує і привласнює їм коди Міжнародна наукова експертна організація (JECFA), яка керується спільно органами ВООЗ і ООН. JECFA розробляє і приймає сучасні стандарти харчування та, головне, оцінює безпеку тих чи інших харчових добавок і розділяє їх на класи.
Усі добавки маркують індексом Е, який, імовірно, походить від англійського слова «eating» (їжа).

Цифровий код, наступний за літерою «Е» – це власне коротка (закодована) назва хімічної речовини. До 1953 року такі назви писали на продуктах повністю, але потім цю умову скасували – багато в чому через неінформативність, що ховається за великою кількістю тексту.

Добавки допускають до використання лише після отримання відповідного дозволу JECFA. Їхній перелік, що нараховує вже кілька тисяч, періодично переглядають, виходячи з наукових досліджень. Додають нові «Е» і вилучають ті, що потенційно шкідливі для здоров’я людей.

Офіційне визначення добавок виглядає так: «Природні сполуки і хімічні речовини, які не вживають в їжу безпосередньо і спеціально додають у продовольчу сировину, напівфабрикати і готові продукти з метою надання їм певних якісних показників». Проте в певних кількостях вони присутні майже скрізь. Продуктів, у яких їх немає, небагато. Це овочі, фрукти (крім цитрусових), крупи, мінеральна вода, молоко, яйця, мед, м’ясо, цукор і горілка! Від «Е» також вільні продукти, призначені для харчування новонароджених.

Уся інша їжа, напої та снеки рясніють Е-інгредієнтами. Їх застосовують усюди і з досить очевидним успіхом. Адже це саме вони роблять ковбасу такою апетитно рожевою (барвники), а сосиски – запашними (ароматизатори). Вони змушують нас купувати «смачну» китайську локшину (підсилювачі смаку). Вони здатні надавати продуктам найрізноманітніші властивості. Консерванти запобігають росту і розвитку мікроорганізмів; антиокислювачі (антиоксиданти) перешкоджають швидким окислювальним процесам у жирових і олійних емульсіях; розпушувачі відповідають за «пухнастість» випічки, стабілізатори – за збереження консистенції продуктів, а емульгатори – за їхню однорідність.

Чи шкідливі добавки?

До кінця ХХ століття виробництво добавок перетворилося на самостійну, потужну індустрію, яка стає все потужнішою. В Україні перелік дозволених до використання добавок затверджує Кабмін. Сьогодні цей список містить більше 220 найменувань! Залежно від походження всі харчові добавки поділяються на три великі групи: натуральні, синтетичні й аналоги натуральних речовин.

Із самого початку введення «Е» JECFA підтримує ідею про те, що потенційна небезпека добавок перебільшена домислами, а обивателі, у свою чергу, впевнені, що добавки натурального походження абсолютно нешкідливі. Однак зараз токсикологи цілком справедливо стверджують, що харчові добавки навіть натурального походження не можуть вважатися абсолютно нешкідливими. Пояснення цьому просте і логічне: упродовж свого еволюційного розвитку організм людини не зустрічався з ними в такому вигляді, й, відповідно, не має ферментів, здатних перетворити їх на нетоксичні метаболіти.

Споживачам продуктів, багатих добавками, не варто забувати про здоровий глузд. До того ж індивідуальну переносність та чутливість до використання певних добавок під час досліджень не враховують.

Нешкідливі Е

Як би зловісно не виглядали абревіатури з літерою Е і загадковим цифровим кодом, деякі з них містять цілком нешкідливі речовини, знайомі кожному з дитинства. Ось короткий перелік того, що «переховується» під закодованими Е:

Е101 – це рибофлавін, більш відомий як вітамін В2;

Е160a – каротин;

Е161b – вітаміноподібна речовина лютеїн, що допомагає поліпшити зір;

Е300 – вітамін С;

E306-Е309 – токофероли, вітамін Е різних форм;

Е-152 – під цією абревіатурою маскується тривіальне вугілля;

Е140 – «ботанік»-хлорофіл, що забезпечує листя рослин зеленим кольором;

Е163 – рослинні пігменти, що додають кольору виноградній шкірці – антоціани;

Е641 і Е642 – амінокислоти L-лейцин і лізин;

E181 – таніни, «рідні брати» яких насичують чай терпкістю;

Е260, Е296 і Е270 – оцтова, яблучна і молочна кислоти, нешкідливі натуральні речовини;

Е406 і Е440 – часто використовують у кондитерській промисловості, знайомі ласунам агар-агар і пектини.

Пектини містяться майже в усіх наземних рослинах і сприяють виведенню шлаків з організму;

Е500 – харчова сода.

Разом із тим не можна заперечувати очевидний факт: постійно вживаючи насичені навіть натуральними добавками продукти, людина у багато разів перевищує норму таких речовин, допустиму для споживання. І алергічна реакція – це найменше, що загрожує організму.

Все по темі: корисні поради  поради  харчування 

Карта депутатів
Гранатова толока
Кременчуцька толока - 2018

НЕЙМОВІРНО красиве відео!!!Кременчуцька толока - 2018

Gepostet von Я Люблю Кременчук am Mittwoch, 9. Mai 2018
Громадський бюджет
14 Грудня, 2018 П’ятниця
13 Грудня, 2018 Четвер
12 Грудня, 2018 Середа
більше новин