Найкорисніше насіння і зерна

Якщо ви бажаєте перехопити щось корисне, ситне і поживне – насіння поза конкуренцією. Адже це «жива» їжа. До того ж воно є джерелом рослинних олій, необхідне для виробництва напоїв, приправ і корисних харчових добавок. Яке та за яких умов насіння найкорисніше?

Спосіб вживання насіння

Єдина можливість отримати від насіння максимум користі– вживати його у сирому вигляді. Термічна обробка призводить до утворення токсинів, а вітаміни, мінерали та ефірні олії денатуруються. Смажене насіння – це вже «нежива» їжа. Жодне насіння у світі не може витримати нагрівання і смаження, зберігаючи при цьому свої поживні властивості.

Варто завжди пам’ятати, що вживати насіння в їжу потрібно в його натуральному вигляді. Його можна замочувати, молоти і товкти, особливо якщо оболонка насіння занадто тверда для зубів. Варто обирати сире і несолоне насіння. Потрібно уникати смаженого і глазурованого. Не варто їсти його зацукрованим.

Зерна граната

Рекомендована разова порція – половина склянки. Гранатові зерна багаті на антиоксиданти. Ці речовини захищають клітини організму від вільних радикалів і запобігають передчасному старінню, гранатовий сік «накачує» кров киснем. Антиоксиданти не тільки борються з вільними радикалами, а і запобігають утворенню тромбів. Це покращує кровообіг і збагачує кров киснем. Зерна граната особливо багаті на поліфеноли. Це різновид антиоксидантів, що знижує ризик розвитку раку і хвороб серця.

Кісточки гранатових зерен, покриті соковитою оболонкою, їстівні. Зерна багаті на вітамін C і калій, вони низькокалорійні (лише 80 калорій на одну порцію – це на третину нижче, ніж у більшості фруктів) і багаті на клітковину.

Антиоксидантні властивості гранатових зерен допомагають запобігати окисненню ліпопротеїнів низької щільності. Це захищає стінки судин від звуження, від жирових відкладень і підтримує насиченість крові антиоксидантами.

Гранат корисний і для кісткової системи – він зменшує прояви артриту в уражених хрящових тканинах. Цей фрукт знижує інтенсивність запалення і запобігає руйнуванню хрящів ферментами.

Гарбузове насіння

Рекомендована разова порція – півсклянки. Це єдине насіння, що формує лужні показники крові. Знати про такі його властивості особливо важливо, враховуючи, що більшість сучасних дієт формує кисле середовище.

Гарбузове насіння багате на білки. Сто грамів забезпечують 54% денної норми протеїнів. Багато людей приймають вітаміни, щоб компенсувати дефіцит вітамінів групи B. Насіння гарбуза може з успіхом замінити синтетичні препарати. У ньому містяться всі вітаміни групи B: тіамін (В1), рибофлавін (В2), ніацин (нікотинова кислота), пантотенова кислота, піридоксин (В6) і солі фолієвої кислоти. Гарбузове насіння також допоможе впоратися з депресією. Інгредієнт L-триптофан сприяє поліпшенню настрою.

Регулярне вживання насіння гарбуза може запобігати утворенню каменів у нирках. Його споживання захищає від формування ниркових каменів з оксолата кальцію. Ще одна перевага цього насіння – воно виводить з організму паразитів, особливо стрічкових черв’яків.

Кісточки абрикоса

Рекомендована разова порція – чверть склянки. Ядра кісточок абрикоса не менш поживні, ніж різні горіхи і насіння. Крім інших компонентів, в ядрі міститься амигдалін, інша його назва – вітамін В17. Ця речовина атакує ракові клітини і може запобігти збільшенню пухлини. Амигдалін можна виявити в сотнях різних продуктів. Крім ядер абрикосових кісточок, амигдалін зустрічається в гіркому мигдалі. Саме амигдалін надає йому гіркуватого смаку. Тому, якщо ядро абрикосової кісточки не має гіркуватого присмаку, то вітаміну В17 у ньому немає.

Амигдалін зустрічається в яблучних та виноградних кісточках, просі, садових бобах, у різних ягодах, маніоку та в іншому насінні, зернах, злаках і бобових. Виняток становлять гібридні сорти.

Виноградні кісточки

Рекомендована разова порція – одна-дві столові ложки. Кісточки винограду багаті на вітамін Е, флавоніди, ліноленову кислоту і поліфеноли. Екстракт виноградних кісточок може запобігати появі серцево-судинних проблем: підвищенню кров’яного тиску і зростанню концентрації холестерину в крові. Феноли обмежують окиснення жирів, тим самим запобігаючи появі тромбів і знижуючи інтенсивність запальних процесів. У журналі Carcinogenesis опубліковані дані про здатність екстракту виноградних кісточок знищувати клітини плоскоклітинної карциноми (різновид пухлинної тканини). При цьому на здорові клітини він не впливає жодним чином.

Насіння кунжуту

Рекомендована разова порція – чверть склянки. Насіння кунжуту – одна з найдавніших відомих людству приправ. Олія з нього зберігається дуже добре. Кунжут цінний як джерело марганцю і міді. Він багатий на кальцій, магній, залізо і фосфор. У насінні кунжуту багато вітаміну В1, цинку і дієтичної клітковини.

У ньому містяться дві унікальні речовини – сезамін і сезамолін. Обидві належать до лігнанів. Ці речовини знижують рівень холестерину в крові.

Насіння льону

Рекомендована разова порція – 1-2 столові ложки (в подрібненому вигляді). Дієтична клітковина насіння льону знижує рівень ліпідів у крові й регулює апетит, зменшує відчуття голоду і допомагає боротися із зайвою вагою.

Корисні властивості лляного насіння полягають у насиченості ліноленовою кислотою, високому вмісті дієтичної клітковини і великій кількості лігнанів (рослинні фенольні сполуки – антиоксиданти).

Ефірна ліноленова кислота – потужний протизапальний засіб. Вона зменшує вироблення запальних агентів і знижує рівень С-реактивного білка у крові, індикатора запалення. Спільна дія ліноленової кислоти і лігнанів може знизити ризик розвитку раку. Лігнани є фітоестрогенами і мають властивості, подібні до естрогенів (жіночий статевий гормон).

Вони володіють антиоксидантними властивостями.

Фітоестрогени допомагають стабілізувати гормональний рівень, полегшити симптоми передменструального синдрому та менопаузи, можуть допомогти запобігти розвитку раку грудей і передміхурової залози.

Дієтична клітковина насіння льону підтримує нормальну функцію кишківника. Одна столова ложка не подрібненого лляного насіння містить стільки ж клітковини, скільки і півсклянки вівсяних висівок. Розчинні волокна клітковини знижують рівень холестерину в крові – відповідно, і ризик розвитку інфарктів та інсультів.

Для здоров’я корисніше мелене насіння льону, ніж цільне. Насіння можна перемелювати в кавомолці або блендері й додавати до злаків, випічки і у фруктові коктейлі.

Насіння кмину

Рекомендована разова порція – одна столова ложка. Кмин корисний, якщо людина страждає через розлади травлення. Він має антисептичні властивості. Насіння багате на залізо, тож покращує функції печінки.

Допомагає зменшити симптоми застуди. У разі появи болю в горлі рекомендується пити кминну воду з додаванням сухого імбиру. Кминний сік дуже тонізує. Є відомості, що він злегка підвищує температуру тіла, прискорюючи обмін речовин.
Кмин позитивно впливає на функції нирок і печінки, стимулює імунітет.

Насіння соняшника

Рекомендована разова порція – чверть склянки. Це насіння слугує прекрасним джерелом природного жиророзчинного антиоксиданту – вітаміну Е. Вітамін Е нейтралізує вільні радикали. Це запобігає пошкодженню жирових молекулярних структур – клітинних мембран, клітин мозку і холестерину.

Насіння соняшника дуже багате на фітостерини. Ця речовина за структурою близька до холестерину. Вживається в помірних кількостях, фітостерини знижують рівень холестерину в крові. Це зміцнює механізм імунної відповіді та знижує ризик розвитку деяких форм раку. У насінні соняшника багато магнію. Є дані досліджень, згідно з якими магній полегшує симптоми бронхіальної астми, знижує тиск крові, запобігає розвитку інфарктів та інсультів.

Все по темі: корисні поради  поради  харчування 

Карта депутатів
Гранатова толока
Кременчуцька толока - 2018

НЕЙМОВІРНО красиве відео!!!Кременчуцька толока - 2018

Gepostet von Я Люблю Кременчук am Mittwoch, 9. Mai 2018
Громадський бюджет
13 Листопада, 2018 Вівторок
12 Листопада, 2018 Понеділок
більше новин