Кавун – солодкий і корисний

У сезон кавунів ми тішимося їхнім ароматом і смаком. Але не всі знають, що кавун – це не просто ласощі, а й лікувальний засіб.

Кавун – ягода, яка на 80% складається з води. Решту становлять фруктоза, мікроелементи і рослинна клітковина. Так, 30-40 г фруктози організм здатний засвоїти без витрат інсуліну. Кавун без побоювання можуть їсти навіть хворі на інсулінозалежний діабет. 100 г кавуна містять 38 калорій.

Особливо приємний кавун у спеку, тому що добре втамовує спрагу. Крім того, він має сечогінну, легку проносну і жовчогінну властивості.

Кавун – справжнє джерело вітамінів і мікроелементів. Це вітаміни B1, B2, С, РР, фолієва кислота, каротин, пектинові поліцукриди, клітковина. Та мікроелементи калій, магній, залізо, натрій, кальцій, фосфор. Увесь цей комплекс поживних речовин позитивно впливає на серцево-судинну систему, залози внутрішньої секреції, сприяє активності кишкової мікрофлори.

Якщо ви страждаєте через цистит, нефрит, пієлонефрит та інші захворювання сечостатевої системи, кавун стане для вас справжнім цілителем. Нефрологи
рекомендують їсти по 2 кг кавуна щодня всім, хто схильний до каменеутворення в нирках. Цінність кавунового соку для промивання нирок у тому, що в ньому практично відсутні кислоти і солі, які подразнюють сечову систему. Навіть навпаки, розчинені в ньому луги заспокійливо діють на вогнища подразнення. Але сечогінна властивість кавуна пояснюється не тільки великим вмістом води. Навіть висушена кавунова кірка має яскраво виражений сечогінний ефект, і відвари з неї застосовують для лікування упродовж усього року.

Кавун очищує не тільки нирки. Його сік розчиняє і виводить токсини з печінки. Лікування кавуном ефективне не тільки за хронічних захворювань печінки, а й за гострих харчових і медикаментозних
отруєнь.

Для загального очищення організму за відсутності протипоказань дієтологи рекомендують «кавунове голодування». Його суть полягає в тому, що упродовж 3-4 днів вживають тільки кавун і чорний хліб. Таке лікування можливе лише восени, адже законсервована м’якоть кавуна для її використання упродовж тривалого часу не зовсім підходить.

Великий вміст магнію в кавуні стабілізує артеріальний тиск, корисний для жовчовиділення і деактивації холестерину, перешкоджає утворенню каменів у нирках, знижує нервову збудливість, м’язові спазми.

Кавун також багатий залізом і сприяє кровотворенню, допомагає за анемії.

Користуйтеся моментом, правильно обирайте кавун і насолоджуйтеся всією родиною!

 

Як правильно обрати?

Ось кілька правил:

1. Ніколи не купуйте кавун раніше середини серпня. Навіть найбільш швидкостиглі сорти природно достигають тільки наприкінці липня!

2. Стиглий кавун видає глухий звук під час поплескування його долонею.

3. Стиглий кавун хрумтить навіть за невеликого здавлювання.

4. Ніколи не купуйте кавун, який тріснув.

5. Занадто великий кавун – «перегодований», занадто маленький – зазвичай неспілий. Обирайте кавуни тільки середнього розміру.

6. Велика біла пляма на боці кавуна – ознака нестиглості. Обирайте кавун із невеликою білою плямою.

7. Стиглий кавун легко подряпати нігтем.

8. Ніколи не купуйте кавуни поблизу автотрас! Зірваний кавун «дихає», він легко вбирає токсини з повітря.

9. Засохлий хвостик – не показник стиглості!

10. На розрізі волокна повинні бути білі волокна. Жовтий колір – ознака великої кількості нітратів.

11. Розрізавши кавун, занурте шматочок м’якоті у склянку з водою. Якщо вода порожевіла – кавун підфарбований, у прямому сенсі слова. Вживання такого кавуна небезпечне!

12. Нітрати в кавуні розподі-
ляються нерівномірно. Найбільше їх у шкірці та у плодоніжці. Дітям краще давати м’якоть із середини.

13. Кавуном із кислим запахом можна серйозно отруїтися.

14. Не варто варити варення з кавунових шкірок, як це робили наші бабусі. За сучасної технології вирощування кавунів застосовують дуже багато шкідливих речовин, які концентруються під шкіркою.

Все по темі: корисні поради  поради  харчування 

Карта депутатів
Гранатова толока
Кременчуцька толока - 2018

НЕЙМОВІРНО красиве відео!!!Кременчуцька толока - 2018

Posted by Я Люблю Кременчук on Wednesday, May 9, 2018
Громадський бюджет
16 Серпня, 2018 Четвер
15 Серпня, 2018 Середа
14 Серпня, 2018 Вівторок
більше новин