Як уберегтися від кишкових інфекцій

У Кременчуці з кожним роком відзначають зростання кількості гострих кишкових інфекцій. За 6 місяців цього року в місті зареєстровано 336 випадків. Тоді як торік даний показник становив 242. Із чим це пов’язано? Що таке кишкова інфекція, який її механізм передачі та як від неї вберегтися – цього тижня дізнавався «Вісник».

Кишкові інфекції – це не жарти, і їх потрібно остерігатися. Особливо в літній період, адже саме тоді вони є найбільш поширеними. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які й викликають дане захворювання. Збудники захворювання можуть потрапити в організм із забрудненими, зіпсованими або неякісними харчовими продуктами, контактно-побутовим шляхом (брудні руки) та з інфікованою водою. Проте основною причиною є банальне недотримання правил особистої гігієни. А у Кременчуці ріст гострих кишкових інфекцій із кожним роком стає все вищим. Усе про кишкові інфекції «Віснику» розповіла головний епідеміолог міста Лариса Коровіна.

Статистика

«У Кременчуці упродовж останніх 5-ти років, – говорить Лариса Коровіна, – спостерігається ріст кишкових інфекцій. Це можна побачити як за підсумками минулого року, так і за цьогорічними показниками. Лише упродовж 6 місяців 2018 року вже зареєстровано 336 випадків гострих кишкових інфекцій. Тоді як торік даний показник становив 242 випадки. У 2016 році – 126, у 2015-му – 139, і в 2014-му – 128. Тобто серед населення міста відзначається стійка тенденція до зростання захворюваності. Це, звісно, насторожує. Тим паче, що ріст захворюваності спостерігається у 2, а то й 3 рази, порівнюючи з минулими роками. Лише на фоні 2017 року він збільшився на 40%».

За словами епідеміолога, зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції відзначається як серед дорослого, так і серед дитячого населення. Цього року був зареєстрований спалах кишкової інфекції, коли захворіло 8 учнів одного із закладів шкільної освіти міста. До того ж із початку року зареєстровано 12 сімейних осередків із двома або трьома хворими особами (торік таких осередків було 9). У випадках сімейної захворюваності, коли в родині вже є хворий, реалізується контактний механізм передачі (перш за все, через брудні руки). Можливий харчовий механізм передачі інфекційного збудника, коли родина вживала однакові харчові продукти, що і викликало захворювання…

Кишкова інфекція – що це?

За словами Лариси Коровіної, кишкова інфекція – це інфекційні захворювання, які, перш за все, пов’язані зі вживанням харчових продуктів.

Тобто основний фактор – це харчовий. Збудник потрапляє з неякісними харчовими продуктами у шлунково-кишковий тракт, у результаті чого розвиваються клінічні ознаки захворювання.

Моніторинг факторів, що викликають гострі кишкові інфекції у мешканців нашого міста, свідчить про те, що найбільша частина захворювань пов’язана зі вживанням продуктів домашнього приготування, у тому числі придбаних на ринках. Також мають місце факти вживання продуктів промислового виробництва. Проте це поодинокі випадки. Адже дані продукти реалізуються у крамницях. І якби щось було пов’язано з ними, то спалах кишкової інфекції мав би масовий характер. У разі виникнення захворювань, пов’язаних із продуктами промислового виробництва, перш за все, не виключається порушення умов чи термінів їхнього зберігання, транспортування.

Симптоми

За кишкових інфекцій розвивається характерна симптоматика. А це: нудота, блювота, діарея, може бути підвищення температури, біль у животі… З їхньою появою у людини вже стає зрозуміло, що це харчове отруєння або ж харчова інфекція. А її причини можуть бути як бактеріальної, так і вірусної природи.

Лариса Коровіна зазначає, що після появи даної симптоматики потрібно відразу звертатися по медичну допомогу, а не лікуватися самостійно. Адже цим можна лише нашкодити. Особливо потрібно звернутися за медичною допомогою, коли зазначені симптоми виникають у дітей. Тому що у них дуже швидко настає зневоднення та порушення водно-сольового балансу. Наростаюче зневоднення погіршує стан дитини. Тільки лікар може призначити відповідну терапію та необхідні обстеження для встановлення діагнозу.

«До речі, – говорить епідеміолог, – порівнюючи з минулим роком, також відзначається доволі значний ріст вірусних гастроентероколітів. Тож варто зазначити, що ріст мають не лише кишкові інфекції, а й бактеріальні».

Профілактика

Як же уберегтися від даного неприємного захворювання та яка існує, так би мовити, проти нього профілактика?
За словами головного епідеміолога, перш за все, потрібно уникати придбання продуктів у місцях несанкціонованої торгівлі. Особливо небезпечними є молочні продукти, що продаються «з тротуару», без необхідних температурних умов зберігання, невідомого походження. Ці продукти самі собою є поживним середовищем для розмноження мікроорганізмів.

«Такі продукти завжди викликають сумніви, – говорить Лариса Коровіна. Невідомо, в яких умовах виготовляють цей самий сир, молоко, ряжанку, вершки… Як їх транспортували, зберігали? Тому з цими продуктами потрібно бути дуже обережними. Тим паче, що вони можуть викликати тяжке інфекційне захворювання».
За її словами, те ж саме стосується і ринків з овочами та фруктами, особливо в літній період часу. Насамперед, потрібно дотримуватися правил особистої гігієни.

Найелементарніше – перед вживанням їжі, користуванням вбиральнею обов’язково мити руки. І самі овочі та фрукти також ретельно промивати. Обдавати окропом – і тільки після цього їх можна вживати.
«Для захисту від кишкових інфекцій основний профілактичний захід – це дотримання елементарних правил особистої гігієни», – говорить епідеміолог.
Також Лариса Коровіна зазначає, що переносниками даної інфекції можуть бути мухи. Тому потрібно встановлювати сітки на вікнах, прикривати продукти, які зберігаються не у холодильнику. Створювати такі умови, щоб мухи не могли на них потрапити. Тим паче, що влітку це є доволі актуальним моментом. Адже мухи дуже швидко відкладають яйця. А самі продукти у разі недотримання температурних умов швидко псуються. До того ж потрібно дотримуватися строків зберігання. Якщо написано – зберігати 3 доби, то так і робити. Коли термін збігає – викинути. Ризикувати не потрібно.

Пам’ятка

Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

– дотримуватися правил особистої гігієни;

– ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

– мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовують для приготування їжі;

– користуватися індивідуальним посудом;

– запобігати проникненню комах та тварин у приміщення, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;

– регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;

– окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

– для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);

– добре просмажувати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;

– дотримуватись відповідного температурного режиму під час зберігання харчових продуктів (не залишати приготовані харчові продукти за кімнатної температури більше ніж на 2 години);

– використовувати безпечну воду, не пити з неперевірених джерел;

– вживати бутильовану воду, в разі неможливості її придбання використовувати охолоджену кип’ячену воду;

– використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їхньої безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;

– мити та обдавати окропом фрукти й овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

– не вживати продукти, у яких закінчився термін придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

– під час транспортування і зберігання харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);

– не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

– не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;

– не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не ковтати воду під час купання;

– уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

– після появи симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипи на шкірі тощо) своєчасно звертатися по медичну допомогу. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

Все по темі: здоров`я  кишкова інфекція 

Карта депутатів
Гранатова толока
Кременчуцька толока - 2018

НЕЙМОВІРНО красиве відео!!!Кременчуцька толока - 2018

Gepostet von Я Люблю Кременчук am Mittwoch, 9. Mai 2018
Громадський бюджет
21 Листопада, 2018 Середа
20 Листопада, 2018 Вівторок
19 Листопада, 2018 Понеділок
більше новин