Користь гарбуза: з дитинства до поважного віку

Із настанням осені на столах українців з’являється гарбуз. Дієтологи вважають його необхідною добавкою у харчуванні. Користь гарбуза для організму підтверджена численними дослідженнями. Чим же зумовлена користь гарбузової м’якоті?

Плід складається зі шкірки, яка становить приблизно 17% від загальної маси, до 75% м’якоті й решта припадає на насіннєву камеру з волокнистими гніздами для насіння. Це продукт, який можна використовувати повністю. Раніше навіть кірку застосовували як посудину для зберігання. Тепер – тільки для виробів і масок.

На 92% гарбуз складається з води. Він є низькокалорійним. У 100 г лише 22 кКал, але більша частина енергії представлена вуглеводами. Тому її глікемічний індекс 75 – це важливо знати діабетикам.

Вміст вітамінів і мінералів наступний:

– вітамін А становить 171% від добової потреби;
– вітамін С – 17%;
– вітамін Е – 6%;
– фолієва кислота – 5%.

Присутня група вітамінів В і рідкісний елемент в овочах – вітамін К. Вони роблять гарбуз не лише дієтичним, а й лікувальним.

Мінеральний склад також заслуговує уваги. 100-грамовий шматочок гарбуза містить:
– кальцію і цинку – 2% від добової потреби;
– заліза і фосфору – 5%;
– міді – 7%;
– калію – 11%.

Інші елементи присутні в менших кількостях, але їхня користь беззаперечна.

Так, наявний у складі м’якоті вітамін Т допомагає травленню. Сприяє утворенню тромбоцитів. Покращує згортання крові та запобігає анемії.

Каротину в гарбузі в 2 рази більше, ніж у моркві. Він корисніший для очей, ніж обліпиха.

У гарбузі виявлено лікарську речовину, яка здатна знищити туберкульозну паличку. Про лікувальні властивості гарбуза у боротьбі із застарілим кашлем писав ще Авіценна.

Як вживати гарбуз?

Продукт корисний у сирому, запеченому і вареному вигляді. Його можна смажити. Але при цьому він насичується олією – стає лікувальним, але не дієтичним продуктом. Сирий гарбуз використовують в якості добавок у салати або натертий – як окрему страву.

Однак у разі загострення будь-яких захворювань не бажано використовувати гарбуз без теплової обробки. На стадії ремісії салат із гарбуза не зашкодить.

Корисні якості в повному обсязі зберігає і заморожений продукт. Варені, приготовані у складі каші з молоком, запечені скибочки гарбуза принесуть тільки користь. Але звичайно, у помірних кількостях.

Вживання сирого гарбуза, якщо немає протипоказань, забезпечить:

– проносний ефект,
– стабілізацію роботи кишківника,
– жовчогінний ефект настає за споживання
300-400 грамів гарбуза на добу;
– допомагає у разі запалення сечового міхура;
– покращує потенцію.

Гарбуз очищає шкірні покриви, полегшує біль у ступнях, якщо присутнє велике навантаження на ноги. Із нього роблять компреси.

Гарбуз  для вагітних

На початку вагітності, в першій половині терміну виношування, організм жінки перебудовується, гормони роблять стан матусі емоційно нестійким. Токсикоз отруює щастя раптовими нападами нудоти, нестерпністю до деяких запахів. Саме в цей період упоратися з проблемами майбутній матусі допоможе салатик із додаванням сирого гарбуза, соку або сухого насіння. Усі ці продукти пригнічують блювотний рефлекс, знижують інтоксикацію і зайву нервозність.

Однак у цей же момент організму потрібна посилена вітамінізація, повинно ефективніше відбуватися кровотворення. Постійне споживання гарбуза допоможе впоратися з проблемами першого триместру. Пізніше цей же продукт допоможе зняти набряклість, адже володіє сечогінними властивостями. Молода жінка, яка споживає гарбуз, має блискуче волосся, здорову шкіру і нігті. Адже для розвитку дитини поживних речовин вистачає, і мама не віддає свій кальцій, цинк і магній.

У майбутньої породіллі не погіршиться зір завдяки вітамінам А і Д, а фосфор і кальцій підуть на формування скелета дитини. Залізо бере участь у кровотворенні разом із фолієвою кислотою і вітамінами Т, а також у кровопостачанні плода. Проте всі корисні властивості гарбуза можуть перетворитися на протилежність, якщо у жінки незагоєні виразкові хвороби шлунково-кишкового тракту, гастрит або діарея. Причиною погіршення стану може стати алергія на каротиноїди.

Під час грудного вигодовування

Період суворих обмежень у дієті мами, яка годує, вимагає обережного вибору продуктів харчування.

У цьому випадку є застереження для вживання гарбуза. Безсумнівно, корисний продукт повинен потрапляти дитині з молоком мами поступово, тільки після 10 днів дитинства. Перші порції мають бути маленькими. Після цього варто слідкувати за самопочуттям малюка.

Спочатку гарбуз використовують тільки варений, запечений і у складі каші. Смажений мамі, яка годує, вживати заборонено. Пізніше в меню можна додати сік, а також салати із додаванням гарбуза. Однак надмірно захоплюватися корисним овочем не варто. Проблеми із закрепами можуть виникнути як у мами, так і у малюка.

Дієтологи і педіатри радять першим продуктом під час підгодовування немовлят використовувати саме гарбуз, як найбільш корисний овоч. Однак якщо у мами ще до пологів була алергія на жовті овочі, гарбуз не варто додавати в харчування. У дитини алергія може бути вродженою.

Гарбуз і цукровий діабет

Незважаючи на низьку калорійність, ГІ гарбуза високий – 75 од. – такий же, як у кавуна. Дієтологи вважають гарбуз крохмалистим продуктом, який важко розкладається. Тому цукор у крові піднімається повільно. А також сприяє зниженню ваги – як продукт із низькою енергетичною складовою.

За цукрового діабету гарбуз у меню підвищує у крові вміст бета-клітин. Вони беруть участь у виробленні інсуліну, що вже добре. Сушений гарбуз – чудовий десерт для людей, яким обмеження солодкого життєво необхідне.

Саме сирий гарбуз без теплової обробки корисніший. Однак у разі захворювання на цукровий діабет додавання гарбуза до дієтичного харчування можливе тільки після консультації з лікарем.

Гарбуз за панкреатиту і захворювань печінки

Панкреатитом називають запальні процеси в підшлунковій залозі. Вони супроводжуються болями, нудотою, блювотою після прийому їжі. Зазвичай, у першу чергу, для зняття напруги призначають лікувальне голодування. Після цього хворого переводять на щадну дієту, в якій важливе місце займає варений гарбуз у вигляді пудингів і каш. Важливо, що за панкреатиту на стадії загострення його вживають тільки після теплової обробки та без додавання олії.

Якщо панкреатит перейшов у стадію хронічного захворювання, то в періоди ремісії у страви з гарбузом можна додавати трохи несолоного вершкового масла або рафінованої рослинної олії. Рекомендована доза гарбуза в добовому харчуванні – 200-300 грамів, максимум – до півкілограма.

Якщо біль у правому підребер’ї позбавив можливості насолоджуватися життям, саме час обстежити стан печінки. Цей орган виводить шлаки, токсини, переробляє цукор, бере участь у кровотворенні та подає больовий сигнал, коли не може впоратися з функціями. Гарбуз відновлює працездатність клітинних мембран печінки, очищуючи їх. Тому для печінки гарбуз є продуктом життєво необхідним.

Клітини печінки – гепатоцити – під час захворювань руйнуються. Гарбуз зменшує кількість шлаків, що надходять у печінку, активізуючи роботу очисних систем. Однак він не є ліками, а сприяє ефективності медикаментозного лікування, яке призначене лікарем. Однак якщо в меню людини містяться страви з гарбуза – це є профілактикою захворювання.

Все по темі: корисні поради  поради  харчування 

Карта депутатів
Гранатова толока
Кременчуцька толока - 2018

НЕЙМОВІРНО красиве відео!!!Кременчуцька толока - 2018

Gepostet von Я Люблю Кременчук am Mittwoch, 9. Mai 2018
Громадський бюджет
16 Жовтня, 2018 Вівторок
15 Жовтня, 2018 Понеділок
14 Жовтня, 2018 Неділя
більше новин