Селера: корисні властивості

Дієтологи дуже люблять селеру. Корисні властивості цієї рослини помітно переважають над шкідливими. Вона містить цілий спектр необхідних вітамінів, мінеральних речовин і амінокислот. Ця багатогранність робить селеру універсальним помічником організму.

У кулінарії застосування цієї рослини має безліч варіацій. Бульбу кладуть у суп або гарнір у складі овочевого рагу. Вона має терпкий, сильний і неповторний аромат. Хрусткі, соковиті стебла і свіжу зелень до-дають у салат, тушкують разом з овочами, які використовують як ароматичну добавку до страв. У стебел і листя сильний і дуже специфічний аромат. Багато хто не любить його за настільки яскраво виражений запах, що зумовлений наявністю особливої речовини – апіолу, або камфори, що здавна застосовують для нормалізації менструального циклу в жінок.

Чим корисна селера

Ще давньогрецький лікар Гіппократ радив додавати селеру до щоденного раціону тим, хто страждає через нервові розлади. Тобто через загальний стан стресу, втоми і дратівливості, порушення сну і апетиту, депресії. Речовини, що містяться в цій рослині, стимулюють вироблення шлункового секрета і тому покращують апетит. Крім того, вона володіє здатністю відновлювати й активізувати розумову і фізичну працездатність.
За рахунок високого вмісту калію селера стає незамінним продуктом для нормальної роботи серця. А ще поліпшує кровообіг і відновлює нормальний обмін речовин, що робить її надзвичайно цінною для діабетиків.

У ста грамах черешків міститься майже 95% води, тому вона вважається чудовим сечогінним засобом і корисною для нирок. Містить залізо, яке необхідне для кровотворної функції. А також кальцій, магній, фосфор і натрій, калій. У селері є вітаміни А, С, Е, РР, вітаміни групи В. Через це вона дуже корисна для тих, хто дотримується дієти, та у разі загальної нестачі вітамінів.
Враховуючи, скільки корисного в цій рослині, вона практично незамінна на столі у людей, схильних до огрядності та ожиріння, які хочуть схуднути. Вона володіє легким послаблювальним ефектом за рахунок вмісту клітковини.

Селеру рекомендують регулярно вживати людям після сорока років, адже вона тонізує і омолоджує організм, здатна сповільнити процес старіння. Також вона є профілактичним засобом від старечого безпам’ятства, знижує ризик розвитку атеросклерозу.

Бульби цієї рослини багаті на натрієві солі, які сприяють кращому засвоєнню організмом корисних речовин.

Ще один вагомий аргумент на користь селери: вона впливає на виникнення і розвиток ракових пухлин. Уся справа в особливих речовинах – флавоноїдах, які здатні пригнічувати активність ракових клітин. Та й у загальному складі містяться «протиракові» борці – фолієва кислота, вітамін А, а також комбінація речовин, здатних нейтралізувати дію канцерогенів.

Селера сприяє очищенню крові від шкідливих речовин, нормалізує водно-сольовий обмін і знижує артеріальний тиск. Саме тому лікарі рекомендують її людям, хворим на артрит, подагру і ревматизм.

Цікавий той факт, що селера вважається корисною для чоловічого здоров’я: вона підвищує статевий потяг і посилює ерекцію, тобто фактично є афродизіаком для чоловіків.
У косметології ефірну олію селери в поєднанні з нейтральною основою застосовують для антицелюлітного масажу. Її ефективність у цій сфері зумовлена здатністю виводити зі шкіри шкідливі речовини і стимулювати організм у цілому. А цілющий сік цієї рослини, змішаний із кропив’яним і соком кульбаби, в народній медицині ефективний для лікування шкірних хвороб.
Дієтологія без селери багато би втратила – це унікальний продукт. Він володіє особливим ефектом: щоб його перетравити, організму доводиться спалювати набагато більше калорій, ніж він дає. Така властивість робить його актуальним для розвантажувальних днів.

Як вживати і застосовувати селеру

Найбільше користі можна отримати від цієї рослини в сирому вигляді, додаючи в різноманітні салати. Одна з найсмачніших і правильних комбінацій – черешки селери, зелене яблуко і морква. Усі овочі ріжуть соломкою і заправляють оливковою олією, нежирною сметаною або натуральним йогуртом.
Для бульби підійде запікання в духовці. Коли вона стане м’якою, можна розім’яти її у пюре – за смаком вийде щось на зразок картоплі, тільки з характерним ароматом селери.

Як ароматну приправу для супів можна використовувати і бульбу (потерти, як моркву, або порізати кубиками), і зелень, і насіння із парасолькової частини рослини. Селера «дружить» у стравах із петрушкою – недарма ці рослини дуже схожі.

Організм чудово сприйматиме селеровий сік, який можна отримати зі стебел. У поєднанні з яблучним, морквяним і буряковим соками він є ефективним вітамінізованим напоєм і сприяє зміцненню імунітету.

Як обрати гарну селеру?

Нітрати і пестициди мають властивість накопичуватися переважно в коренеплодах. Дізнатися напевно, чи застосовували хімічні добрива, вирощуючи цю рослину, звичайно, неможливо. Найпростіший захід безпеки – ретельне миття бульби, обов’язкове очищення і теплова обробка. Ну, а зі стеблами і зеленню набагато простіше – краще обирати їх соковито-зеленого кольору, без жовтизни і темних плям, зі свіжими зрізами.
Зробити цей овоч повноправним елементом щоденного меню варто хоча б тому, що в ньому можна знайти багато корисних речовин для організму, істотно оздоровитися і підвищити стійкість нервової системи до стресів і хвороб.

Все по темі: корисні поради  поради 

Карта депутатів
Гранатова толока
Кременчуцька толока - 2018

НЕЙМОВІРНО красиве відео!!!Кременчуцька толока - 2018

Gepostet von Я Люблю Кременчук am Mittwoch, 9. Mai 2018
Громадський бюджет
19 Грудня, 2018 Середа
18 Грудня, 2018 Вівторок
більше новин