Фундук: користь і шкода

Фундук – нащадок ліщини південної. Він завоював любов гурманів завдяки своєму чудовому смаку. В часи магії і чаклунства його вважали магічним горіхом і цінували не менше, ніж дорогоцінне каміння. Дуже часто він рятував від голоду цілі села – у неврожайні роки замінював пшеницю, рис та інші продукти. Тож про фундук: його користь і шкоду, правильний вибір і умови зберігання, кількість і протипоказання. А також про те, що треба знати, аби цей продукт приніс якнайбільше користі.

Що містить фундук

Серед горіхів цей продукт стоїть на першому місці за калорійністю. Вона становить 680 ккал на 100 грамів. Він калорійніший за хліб (майже у три рази) і шоколад (у сім разів). М’ясо і рибу він також залишив позаду. Його поживність досягається тільки за рахунок жирів і білків. Відсотковий вміст перших наближається до 60, а других – до 20. Понад 10% становить протеїн, і лише 13% – вуглеводи. 300-400 грамів ядер буде достатньо, щоб забезпечити норму калорій за добу для дорослої людини. Також до складу горіха входять вітаміни В1, В2, В6, Е. Він містить багато мінеральних речовин: залізо, кальцій, натрій, калій, цинк.

Користь смачного горіха

Оскільки у складі фундука зовсім мало вуглеводів, у невеликих кількостях його дозволено вживати хворим на цукровий діабет. При цьому інші види горіхів лікарі не радять додавати в раціон. Також його рекомендують уживати після довгої хвороби, коли сили організму ослаблені.

Лікарі радять додати у меню фундук, якщо:
• проблеми із судинами (кальцій і калій, які входять до його складу, зміцнюють стінки і підвищують еластичність судин);
• хвороби серця;
• недокрів’я і захворювання кровоносної системи;
• тромбофлебіти і виразки трофічного характеру;
• варикоз.

Фундук знижує ризик збільшення передміхурової залози і підтримує імунну систему. Він не дозволяє розмножуватися в організмі гнильним бактеріям і очищає його. Вітамін Е дає поштовх до збільшення і розвитку м’язової тканини. Є у складі горішка і ще одна дуже цінна речовина – паклітаксел. Деякі вчені стверджують, що вона володіє антираковими властивостями, тож рекомендують обов’язково їсти фундук для профілактики онкології.

У народній медицині його використовують для позбавлення від каменів у разі сечокам’яної хвороби. Він входить до складу засобів для лікування ревматизму і недокрів’я, запобігає надмірному газоутворенню. Цей горіх рекомендують мамам, що годують, для підвищення лактації.

У кулінарії цінують горіхову олію з фундука. Вона довго зберігає свою свіжість, не засихає, організм засвоює її легко. Якщо цю олію змішати з білком – вийде чудовий засіб для лікування опіків. Волосся порадує вас силою і блиском, якщо ви будете втирати ароматний склад у шкіру голови хоча б раз на тиждень.

Шкода та протипоказання

Не варто вживати більше 50 грамів фундука за добу. Результатом багаторазового перевищення цієї норми може бути головний біль. Велика кількість з’їдених горіхів може спровокувати спазм судин голови, особливо передньої її частини. Бажано не додавати продукт у меню вранці та пізно ввечері. Оскільки легкою їжею він не є, найкраще шлунок впорається з фундуком після одинадцятої години ранку і до шостої години вечора.

Фундук протипоказаний у разі:
• захворювання печінки;
• проблеми з кишківником;
• порушення в роботі підшлункової залози;
• ризику виникнення алергічних реакцій;
• діабету у важкій формі;
• атипічного діатезу;
• хронічних хвороб печінки;
• ожиріння;
• непереносності.

Користь та шкода фундука залежить безпосередньо від того, коли і в якому вигляді його будуть використовувати. Купувати слід тільки необроблений горіх у шкірці. Без неї горіх дуже швидко втрачає свої корисні речовини. Але і у шкаралупі термін його зберігання невеликий – не більше півроку. Тож марно чекати навесні користі від горіхів, придбаних восени.

Очищений фундук можна купувати тільки в магазині, ретельно перевіривши упаковку і термін зберігання. Відмовтеся від продукту, розфасованого в прозорі пакунки з терміном зберігання один рік. Цінний горішок під дією сонячного світла псується дуже швидко, а зберігається, як ми вже говорили, не більше півроку. Не соромтеся потерти дату випуску, надруковану на пакеті. Якщо вона легко стирається, ви тримаєте в руках продукт вельми сумнівної якості, купувати який не варто.

А чому не можна придбати добірні міцні ядра на ринку? Справа в тому, що у разі порушення умов зберігання, які на ринках не рідкість, на очищених горіхах з’являються цвілеві грибки – афлатоксини. Навіть невелика їхня кількість, потрапивши в організм, може викликати серйозні захворювання печінки, а підвищена доза провокує алергічну реакцію з важкими наслідками, аж до смертельного результату.

Горіхи без шкаралупи слід зберігати в темному прохолодному місці в герметичній ємності.

Обов’язково додайте цей корисний і смачний горішок до свого раціону. Адже для того, щоб він приніс користь і задоволення, треба володіти невеликою кількістю потрібної інформації і виконувати зовсім нескладні правила.

Все по темі: корисні поради  поради  харчування 

Карта депутатів
Гранатова толока
Кременчуцька толока - 2018

НЕЙМОВІРНО красиве відео!!!Кременчуцька толока - 2018

Gepostet von Я Люблю Кременчук am Mittwoch, 9. Mai 2018
Громадський бюджет
19 Грудня, 2018 Середа
18 Грудня, 2018 Вівторок
більше новин