Новорічний стіл-2019: ціна питання

Вартість святкового застілля напередодні Нового року цього тижня рахував «Вісник». А також дізнався особливості новорічного столу в рік Свині.

2019 рік мине під знаком Жовтої Земляної Свині. Щоб задобрити господиню року, новорічний стіл можна підготувати відповідно до її смаків.

Найбільше під час святкового застілля має бути страв з овочів та різноманітних круп. Також можуть бути частування з риби та яєць. М’ясо підійде будь-яке, крім свинини. Свиня – тварина невибаглива, тому і страви на новорічному столі мають бути не надто складні та екзотичні. Тож можна не відмовлятися від традиційного «Оселедця під шубою» чи «Олів’є». А у якості смачного сюрпризу від господині – підготувати кілька варіантів перекусок із запечених овочів. Щодо десертів – то найкраще надати перевагу пирогам із ягідною начинкою, також можна обрати шоколадні цукерки з горішками, здобу чи навіть млинці.
При цьому важливо не перевантажувати новорічне застілля висококалорійною їжею.

2019 рік мине під знаком Жовтої Земляної Свині. Щоб задобрити господиню року, новорічний стіл можна підготувати відповідно до її смаків.

Найбільше під час святкового застілля має бути страв з овочів та різноманітних круп. Також можуть бути частування з риби та яєць. М’ясо підійде будь-яке, крім свинини. Свиня – тварина невибаглива, тому і страви на новорічному столі мають бути не надто складні та екзотичні. Тож можна не відмовлятися від традиційного «Оселедця під шубою» чи «Олів’є». А у якості смачного сюрпризу від господині – підготувати кілька варіантів перекусок із запечених овочів. Щодо десертів – то найкраще надати перевагу пирогам із ягідною начинкою, також можна обрати шоколадні цукерки з горішками, здобу чи навіть млинці.
При цьому важливо не перевантажувати новорічне застілля висококалорійною їжею.

Традиційні страви

Десятиліттями салат «Олів’є» (він же «Столичний») залишається обов’язковим атрибутом новорічного застілля. «Ми вже навіть не їмо його у Новорічну ніч. Просто стоїть на столі. Зате у наступні дні із задоволенням надолужуємо», – розповідає кременчужанка Тетяна.

Зазвичай «французький» салат кременчужани готують в «українському стилі»: із вареною ковбасою, зеленим горошком, огірками та картоплею. А не з раковими шийками та відварними рябчиками, як у класичному рецепті.

Розрахуємо приготування салату «Олів’є». Для цього знадобиться 4 великі картоплини – приблизно півкіло, а це в середньому 4 гривні. Дві морквини – 2,5 гривні (кілограм коштує близько 11 гривень). Приблизно півкіло вареної ковбаси – 50-65 гривень. Якщо використовувати відварену курячу грудку – близько 70 гривень. Також п’ять курячих яєць – 13 гривень (десяток близько 26 гривень). Солоні або мариновані огірки – банка від 35 гривень. А також банка горошку – від 18 гривень. Та майонез – 20 гривень.
Усього: 148-163 гривні.

Салат «Оселедець під шубою» більш бюджетний, ніж попередній. Для його приготування зазвичай беруть близько 400 г свіжого оселедця – близько 40 гривень (кілограм 60-85 гривень). Також дві морквини – 2,5 гривні, два бурячка – 3,5 гривні (кілограм у середньому 8 гривень), чотири курячі яйця – 10,40 гривні, дві картоплини – 2,5 гривні, цибуля – 2 гривні (у середньому 14 гривень за кілограм) і майонез – 20 гривень.
Усього: близько 80 гривень.

Салат із крабовими паличками. Напевно, кожна господиня має власний рецепт салату з крабовими паличками. У кожному – свій набір інгредієнтів. «Вісник» пропонує розрахувати вартість одного з них. Пакунок крабових паличок (200 г) –
26 гривень, капуста – 3,5 гривні (близько 9 гривень за кілограм), яйця (6 штук) – 15,6 гривні, сир (100 грамів) – близько 30 гривень, огірок – 7 гривень (38 гривень за кілограм), банка консервованої кукурудзи – близько 20 гривень.
Усього: близько 102 гривень.

Холодець. Хоча основні елементи холодцю готують із різних частин свині, що є символом цього року, навряд чи всі господині відмовляться від його приготування. Найпростіший рецепт приготування холодцю на 6-8 людей: свинина та яловичина – по 800 грамів (близько 95 та 96 гривень відповідно), морква та цибулина – по 200 грамів (близько 2,3 та 2 гривні), перець чорний горошком, лаврове листя, сіль.
Усього: близько 195, 3 гривні.

Риба, м’ясо та овочі

Риба. Для тих, хто вирішив відмовитися від свинини на Новий рік, або взагалі на вживає м’ясо, чудовою альтернативою може стати риба. Оселедець у кременчуцьких крамницях і супермаркетах можна придбати за 60 гривень за кілограм. Дещо дорожче коштуватиме свіжоморожена морська риба. Наприклад, кілограм мінтаю, скумбрії чи хеку можна придбати за 70 гривень за кілограм. Звичайно, значно дорожче обійдеться червона риба. Так, 100 грамів сьомги у Кременчуці коштують близько 68 гривень, тобто 680 гривень за кілограм. Річковий короп обійдеться у 50-60 гривень за кілограм. Кальмари (180 грамів) можна знайти за 32 гривні, а печінку тріски (100 грамів) у консервах – 40 гривень.

М’ясо. Запечена курка кременчужанам обійдеться у 110-135 гривень (65-90 гривень за кілограм). Яловичина – 85-145 гривень за кілограм. Тим, хто усе ж вирішив готувати зі свинини, потрібно розраховувати на та 94-150 гривень за кілограм. Що ж до м’ясних нарізок, то балик коштує близько 150 гривень за кілограм, грудинка – близько 223 гривень за кілограм, рулет фарширований свинячий охолоджений –
110 гривень за кілограм.

Для бутербродів. Якщо готувати бутерброди з червоною ікрою, то за баночку доведеться віддати 140-180 гривень за 100 грамів. За 250 грамів ікри можна заплатити і майже
600 гривень. А ще пакунок вершкового масла – 25-30 гривень та батон. Тож такі бутерброди обійдуться у хоча б 190 гривень. Можна підготувати ковбасно-сирну тарілку. Тоді варто враховувати, що кілограм сирокопченої ковбаси коштує
210-280 гривень, сир – 250-300 гривень.

Овочі. Мариновані помідори із різними додатковими інгредієнтами можна придбати за 32-40 гривень (за 860 грамів), огірки квашені – за 38 гривень, овочеве асорті такого ж об’єму – близько 40 гривень, патисони жовті мариновані – 45 гривень. Свіжі огірки та помідори будуть коштувати приблизно стільки ж за кілограм. А ось перець (Туреччина) обійдеться майже удвічі дорожче – до 90 гривень за кілограм. Баночку маслин можна придбати за 26 гривень, оливок – дещо дешевше, за
24 гривні.

Як змінилася вартість новорічного столу
(Узято середні ціни у кременчуцьких крамницях,
торговельних мережах, на базарах)

Продукти 2017 рік 2018 рік
Свинина (1 кг) 110 – 140 94 – 150
Птиця у тушках (1 кг) 50 – 70 70 – 95
Салямі (1 кг) 160 – 250 180 – 300
Оселедець 70 60 – 85
Ікра лососева 120 – 500 180 – 600
Яйця курячі (1 дес.) 21 – 25 20 – 34
Мандарини 25 – 35 35 – 40
Шампанське від 90 від 110
Торт 100 – 120 150 – 350
Всього: 746 – 1300 899 – 1769

* у гривнях

 

Солодкий стіл

Фрукти. Напевно, неможливо уявити Новий рік без запаху мандаринів. Їхній кілограм цього року коштує 35-40 гривень, хоча за акцією зараз можна знайти і за 25 гривень у супермаркетах міста. Кілограм грейпфрутів – близько 28 гривень. Хурма – 26-35 гривень за кілограм. Банани – 25-30 гривень, гранати – 45 гривень, а виноград – 50 гривень. Манго (1 штука) – 20 гривень. Найбільш бюджетними залишаються яблука – близько 7 гривень за кілограм. А ось за баночку консервованих ананасів чи персиків можна віддати 35-60 гривень (залежно від ваги та марки продукції).

Солодощі. Асортимент тортів, як і діапазон їхньої вартості – дуже широкий. Можна знайти торт і за 140 гривень за кілограм, і за 350 гривень. Пироги з ягідною начинкою та із сиром – близько 220-260 гривень. Цукерки вагові у шоколадній глазурі – від 70 гривень за кілограм, печиво – від 56 гривень. А ось цукерки у коробках за 200 грамів можуть коштувати всі 70 гривень. Вартість новорічних кондитерських наборів у кременчуцьких супермаркетах та крамницях найрізноманітніша. У середньому можна знайти по 40 гривень за 300 грамів.

Горіхи. Рік Свині передбачає наявність горіхів на столі. У рамках акцій у торговельних мережах міста можна знайти фундук та мигдаль по 50 гривень за 100 грамів. А ось більш звичний арахіс – 32-35 гривень за кілограм.

Зігріваючі та безалкогольні напої

Пляшка традиційного для Нового року шампанського коштує від 110 гривень. Хоча за акцією зараз можна знайти і за 90 гривень за пляшку. Напівсолодке вино обійдеться від 70 гривень. Якщо захочеться приготувати глінтвейн, то за пакунок відповідної суміші пряностей треба заплатити 13-14 гривень. Якщо вищої якості – хоча б гривень на 40 дорожче. Що ж стосується міцніших напоїв, то коньяк – від 160-200 гривень (три зірки) і від 90 гривень обійдеться пляшка горілки. За 90 гривень можна придбати вермут.

За пакунок соку чи солодких напоїв треба заплатити 18-28 гривень за пакунок чи пляшку.

Поради та прогнози експертів

За підрахунками Держслужби статистики, всі продукти за три квартали виросли в ціні на 12,5%, в порівнянні з трьома кварталами 2017 року. Але з огляду на, що, за прогнозом Нацбанку, інфляція за 2018 рік дійде до 10,1 % – неважко підрахувати, що продукти за рік можуть подорожчати на 17-17,5%, а спиртне – на 24-25 % (за три квартали вже маємо зростання цін на нього на 19%). У результаті новорічне меню, аналогічне торішньому, обійдеться приблизно на 20% дорожче.
За прогнозами ген директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, у грудні українців чекає зростання цін практично на всі компоненти новорічного столу. Тому все куплене сьогодні виявиться дешевше, ніж безпосередньо перед святами.

Звичайно, немає сенсу купувати зараз те, що швидко псується. Зате можна завчасно придбати сирокопчену ковбасу та сир.
Експерти не радять запасатися шампанським (крім елітного і сухого з витримкою 3 роки). Адже напередодні Новорічних свят на нього влаштовують вигідні акції. Такі ж акції можливі на пакетовані соки, але малопопулярні.

Все по темі: гроші  Новий рік  свято 

Карта транспорту
Гранатова толока
Кременчуцька толока - 2018

НЕЙМОВІРНО красиве відео!!!Кременчуцька толока - 2018

Gepostet von Я Люблю Кременчук am Mittwoch, 9. Mai 2018
Громадський бюджет
26 Червня, 2019 Середа
25 Червня, 2019 Вівторок
більше новин