Зимові напої: готуємо правильно

Напої для зими повинні бути гарячими – це аксіома. А ще вони повинні піднімати настрій, але при цьому мають не затуманювати розум, що означає: алкоголь у них повинен бути в мінімальних кількостях. І найголовніше, зимові напої для гарного настрою повинні бути смачними.

Існує ряд перевірених часом традиційних напоїв для зими. Зазвичай це традиції європейських країн, де було прийнято підігрівати себе взимку за допомогою алкоголю. Пропонуємо кілька рецептів традиційних зимових напоїв.

Глінтвейн

Це, мабуть, найпоширеніший гарячий алкогольний напій у світі. Вважається, що рецепт глінтвейну (у перекладі з німецької – «палаюче вино») придумав ще Гіппократ для лікування застуд.
У різних країнах є свої «особливі» рецепти, проте їх об’єднує одне – глінтвейн готують на основі червоного вина. Особливу чарівність напою додають спеції. Готувати глінтвейн краще за пару годин до вживання, щоб напій устиг увібрати в себе аромат приправ.

Традиційний рецепт готується з розрахунку одна пляшка червоного сухого вина на 8 порцій. Буде потрібно 750 мл води, 6-8 столових ложок коричневого цукру (кількість цукру можна змінювати в залежності від уподобань), 2 палички кориці, 10 штук гвоздики, половина лимона, один апельсин, 1 чайна ложка екстракту ванілі (якщо немає, можна замінити пакетиком ванільного цукру).

Приготування. Вилити в каструлю пляшку вина, додати води, поставити на повільний вогонь. Постійно помішуючи, розчинити цукор, ваніль, додати гвоздику і корицю. Потім вичавити сік половини лимона і опустити в каструлю апельсин, порізаний часточками разом зі шкіркою. Нагріти до 75 градусів, не кип’ятити. Дати настоятися.

При приготуванні гарячих алкогольних напоїв важливо їх не перегрівати. Адже спирт починає випаровуватися при 78 градусах і, нагріваючи напій вище цієї температури, можна істотно знизити міцність напою і його смакові якості.

За англійським рецептом глінтвейн готують із додаванням джина, меду і сиропу шипшини. При цьому цукор у напій не додають – завдяки сиропу і меду глінтвейн вийде солодким і без цукру. «Англійський» глінтвейн міцніше традиційного, але швидше зігріває. Подають глінтвейн у високому бокалі для ірландської кави.

Гарячий яблучний сидр

Яблучний сидр у гарячому вигляді – чисто англійський винахід
На 8 порцій знадобиться: 2 літри яблучного сидру (7-8% алкоголю), 150 мл кальвадосу або іншого бренді, 2 столові ложки коричневого цукру або меду (можна варіювати залежно від смаку), пара свіжих нарізаних на часточки солодких або кисло-солодких яблук (антонівка теж підійде), 3 палички кориці, 10 шт. гвоздики, 2 шт. анісу (можна замінити дрібкою насіння фенхелю).
Усі компоненти змішати в каструлі, нагріти, дати настоятися. Приготований за цим рецептом англійський яблучний сидр виходить досить міцним. Якщо є необхідність чи бажання знизити градус, сидр можна розбавити водою (до трьох склянок).

Грог

Ще один прибулець із туманного Альбіону – грог. Класичний грог готується на основі горілки. На одну пляшку горілки (0,5 літра) потрібно взяти таку ж кількість води і 250 грамів цукру. Все змішати в каструлі, повільно нагріти і проварити, помішуючи, протягом п’яти хвилин. Після цього додати склянку свежезавареного чорного чаю (краще віддавати перевагу сортам без ароматів).

Це досить міцний напій для справжніх англійських джентльменів. Якщо є бажання зробити напій пом’якше, то горілку можна замінити коньяком або ромом. Грог можна приготувати слабкоалкогольним, у цьому випадку горілку потрібно замінити сидром (до 8% алкоголю).

Ірландська кава з віски

Рецепт простий: у свіжозаварену чорну каву додають чайну ложку цукру (на 1 чашку кави), 2 чайні ложки ірландського віски, а зверху укладають жирні збиті вершки. Весь сенс напою в тому, щоб гарячу гірку каву пити маленькими ковтками через солодкі вершки.

Пунш

Пунш не дарма вважають кращим напоєм для зимових вечірок. По суті, пунш – це не просто гарячий алкогольний напій, це гарячий алкогольний коктейль, адже він містить у собі суміш декількох алкогольних напоїв. Як і інші напої, пунш має кілька рецептів приготування. Об’єднує їх наявність скляного або керамічного посуду, в якому він готується і подається на стіл. Посуд потрібно попередньо нагріти, це можна зробити, кілька разів ополоснувши гарячою водою.

Додати склянку рому (250 мл), стакан фруктового соку (250 мл), 100 г меду, 5 штук гвоздики, паличку кориці і чай. У класичному рецепті у суміш насипається половина чайної ложки сухого байкового чаю. Існує рецепт, згідно з яким у суміш виливають склянку свежезавареного гарячого чаю. Зрозуміло, в цьому випадку напій буде менш міцним.

Ще один рецепт пуншу. У підігріту ємність налити сік із шести великих лимонів, півсклянки цукрового сиропу, додати чайну ложку дрібно натертого імбиру. Все ретельно перемішати і додати пляшку рому (0,5 літра), по 300 грамів коньяку (можна замінити бренді з м’яким смаком) і вишневої настоянки. Цю суміш розбавляють 0,7 літрів гарячої кип’яченої води. В ідеалі керамічна або скляна ємність повинна бути жароміцною, адже класичний рецепт припускає, що всю суміш ставлять на вогонь для підігріву і нагрівають до 75 градусів.

П’ють пунш зі скляних або керамічних чашок (залежно від того, який посуд із пуншем стоїть на столі). Напій у чашках посипають тертим імбиром.

Він виходить досить міцним, однак це практично не відчувається через солодку вишневу настоянку, тому, зігріваючись пуншем, важливо не перестаратися.

На 4 порції: 1 склянка віскі, 1 літр окропу, 2 палички кориці, 10 штук гвоздики, 4 скибочки лимона. Усе змішати, дати настоятися півгодини, подавати на стіл у глечику. П’ють «хот Тодді» зі склянок із товстого скла.

Все по темі: корисні поради  поради  харчування 

Карта транспорту
Гранатова толока
Кременчуцька толока - 2018

НЕЙМОВІРНО красиве відео!!!Кременчуцька толока - 2018

Gepostet von Я Люблю Кременчук am Mittwoch, 9. Mai 2018
Громадський бюджет
24 Червня, 2019 Понеділок
23 Червня, 2019 Неділя
більше новин