Який вітамін D нам потрібен?

Вітамін D необхідний організму людини, адже забезпечує засвоєння кальцію та фосфору, що надходять із їжею, підтримує міцність кісток і здоров’я м’язів, допомагає захиститися від багатьох хвороб. Існує два різновиди: вітамін D2 міститься в рослинних продуктах, D3 – в м’ясі та рибі.

Який з них є більш цінний?

Протягом багатьох років дієтологи запевняли пацієнтів, що обидві форми вітаміну D «біологічно рівноцінні». Іншими словами, добавка в їжу однакових доз одного або іншого різновиду в рівній мірі підвищує рівень вітаміну в крові. Проте дослідники з Університету Суррея показали, що це не так. Керівник університетської кафедри наук про харчування Сюзан Лэнам-Нью (Susan Lanham-New) стверджує: «Ми виявили, що у порівнянні з вітаміном D2, D3 вдвічі ефективніший для підвищення рівня вітаміну в організмі, коли призначається в обґрунтованих добових дозах. Це відкриття означає, що рекомендації охорони здоров’я повинні бути переглянуті, оскільки багато хто стверджує, ніби дві форми вітаміну D еквівалентні».

Щоб виключити вплив сонячного світла, під дією якого активізується виробництво вітаміну D організмом людини, дослідження проводилося протягом двох зим. У ньому взяли участь 335 жінок. Волонтерів випадковим чином розділили на п’ять груп і давали їм соки і бісквіти з D2 або D3 або зовсім без вітамінів.

Виявилося, що у тих жінок, які отримували D3, вміст вітаміну D у крові збільшилася після 12-тижневого курсу в середньому на 75%. У тих, що приймали рослинний D2, – на 33%.

Відмінностей у результатах залежно від форми прийому не виявлено.

В учасниць, яких годували пустушкою, вміст вітаміну D в крові знизився приблизно на чверть. Те ж саме відбувається з більшістю людей, що не отримуть в умовах зимового дефіциту сонячного світла достатньої кількості вітаміну з харчуванням.
Крім цього, з’ясувалося, що у тих, хто отримував D2, істотно знизилося виробництво вітаміну D організмом, через що дослідники висловили припущення, що тривалий прийом вітаміну D2 може завдати шкоди здоров’ю.

Таким чином, рослинна і тваринна форма вітаміну D впливає на людський організм по-різному, що слід враховувати, купуючи вітамінні препарати і біологічно активні добавки до їжі.

Вітамін D – важлива для здоров’я поживна речовина. Улітку і навесні на його вміст у продуктах харчування можна не звертати уваги, якщо щодня проводити під сонячними променями 15-20 хвилин. Щоб сонячні ванни мали дію, досить тримати оголеною десяту частину поверхні шкіри. Відкритого та необробленого сонцезахисним кремом обличчя, шиї та рук цілком достатньо.

Краще джерело корисного вітаміну D серед продуктів харчування – жирна риба.

Все по темі: корисні поради  поради  харчування 

Карта депутатів
Гранатова толока
Кременчуцька толока - 2018

НЕЙМОВІРНО красиве відео!!!Кременчуцька толока - 2018

Gepostet von Я Люблю Кременчук am Mittwoch, 9. Mai 2018
Громадський бюджет
23 Квітня, 2019 Вівторок
22 Квітня, 2019 Понеділок
21 Квітня, 2019 Неділя
більше новин