Кременчужанам на замітку! Як не зазнати харчового отруєння

З настанням тепла більшість громадян мріє про відпочинок, відпустки, пов’язані з ними розмаїття вражень і приємних спогадів. В цей час збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб.

В  Кременчуці за 2018 рік зареєстровано 520 випадків гострих кишкових інфекцій, показник 235,0 на 100 тис населення, що на 3,8% вище показника 2017 року. У 2018 році, як і в попередні роки, спостерігався ріст кишкової інфекції серед дитячого населення. Так, на гострі кишкові інфекції захворіло 363 дитини, проти 308 випадків в 2017 році. Провідним в розповсюдженні кишкових інфекцій залишається як і в минулі роки  харчовий шлях  передачі, питома вага якого склала в 2018 році   77,6%. В структурі харчових продуктів, які викликають ГКІ переважають м’ясні  (31,5%) та кисломолочні (31,2%) продукти. У 58,7% випадків захворювання пов’язані з вживанням продуктів та страв домашнього приготування; 20,2% – з продуктами домашнього виробництва придбаними на ринках міста ( в тому числі і стихійних).

До групи гострих кишкових інфекцій відносяться: сальмонельози, шигельози (дизентерія), черевний тиф, паратифи, холера, вірусний гепатит А, протозойні кишкові хвороби (лямбліоз). Всі ці хвороби викликаються певними видами вірусів, бактерій, найпростіших мікроорганізміів, а також гельмінтами.
Джерелами збудників кишкових інфекцій можуть бути хворі люди та (або) так звані бактеріоносії – особи, у яких немає явних ознак та проявів хвороби. Збудники хвороб виділяються у навколишнє середовище з випорожненнями та через забруднені руки, при недотриманні хворими (бактеріоносіями) правил особистої гігієни.
В організм здорової людини збудники гострих кишкових інфекцій потрапляють із забрудненими харчовими продуктами та питною водою, а також через брудні руки при недотриманні правил особистої гігієни. Саме тому кишкові інфекції часто називають «хворобами брудних рук».

Кременчуцьке міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області  з метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій пропонує виконувати наступні заходи профілактики:

перш за все –  додержання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук – це запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями. Руки з милом необхідно мити перед приготуванням їжі та перед її вживанням; після кожного відвідування туалету. Ретельно  повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів.

Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.

не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;·
не брати в дорогу, при здійсненні подорожі та на відпочинок продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні); ·
продукти, що швидко псуються, зберігати лише в холодильнику, обов’язково дотримуватись термінів їх зберігання;·

при купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб та при дотриманні температурних режимів, зазначених на упаковці та у встановлений виробником термін;·

не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;·
розливне молоко, куплене на базарі перед вживанням обов’язково кип’ятити, не вживати молоко-самоквас і сир з нього без попередньої термічної обробки;·

не вживати невідомі гриби, дикорослі ягоди, трави та інші рослини;·

на відпочинку виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо); ·

не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин);·

при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною проточною водою, а для споживання дітям – додатково обдати окропом;·

не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, ставків, невідомих підземних джерел водопостачання, поверхневих вод тощо;·

для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;·

ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;·
сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремо, стіл, розділювальні дошки, ножі, м’ясорубку (блендер, кухонний комбайн тощо) після роботи з сирими продуктами потрібно ретельно вимити і ошпарити окропом;·

під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі дикорослі ягоди, гриби та інші продукти невідомого походження;·

для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно визначеними місцями відпочинку та відповідно облаштованими пляжами;·

вести боротьбу з мухами;·

захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

До прикладу, якщо у дитини погіршилося самопочуття, навіть незначно порушився характер випорожнень, не шукайте причин, не посилайтеся на прорізування зубів, зміну харчування – негайно звертайтеся до лікаря. Справа спеціаліста визначити причину.

Слід пам’ятати, що неконтрольоване і нераціональне застосування антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів призводить до того, що у кишківнику знищуються не тільки збудники хвороби, але й корисна мікрофлора.

При недостатньому та неадекватному лікуванні може сформуватися носійство інфекції, і людина, яка перехворіла, не маючи клінічних проявів, продовжує виділяти збудники, що особливо небезпечно для оточуючих

Самолікування небезпечне для здоров’я ! Бережіть своє здоров´я та здоров´я свої дітей і рідних! Тільки чітке дотримання всіх гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути захворюванню кишковими інфекціями.

Начальник Кременчуцького міськрайонного Управління Головного управління Держпродспоживслужб в Полтавській області О.С. Назарець        

 

Все по темі: харчові отруєння  як вберегтися. кременчужани 

Карта транспорту
Гранатова толокаГромадський бюджет
3 Липня, 2020 П’ятниця
11 Червня, 2020 Четвер
4 Червня, 2020 Четвер
29 Травня, 2020 П’ятниця
23 Квітня, 2020 Четвер
8 Квітня, 2020 Середа
7 Квітня, 2020 Вівторок
6 Квітня, 2020 Понеділок
більше новин