Чим корисний редис

Редиска щовесни радує нас багатством вітамінів та корисних речовин, допомагаючи відновитися після зими. Один пучок редиски – і вам забезпечена добова доза аскорбінки. Також це незамінний овоч при схудненні: у 100 г редиски міститься лише 14 ккал. При цьому редис ще перешкоджає відкладенню жиру, сприяє поліпшенню обміну речовин.

Саме завдяки своїм корисним якостям редис із давніх часів залишається улюбленим продуктом багатьох людей. У рекомендаціях дієтологів для корисного харчування також є цей корисний овоч.
Різноманітність сортів цього кореня просто дивує. При погляді на коричневі, бордові, фіолетові, жовті і білі плоди уже забуваєш, що все це – редиска. Смак у всіх родичів приблизно однаковий, а ось палітру для салатів, супів і других страв вони можуть створити дуже багату.

Користь редиски

Редис містить вуглеводи, білки, азотисті і зольні речовини, вітаміни, мінеральні солі і фітонциди – так звані природні антибіотики, які для профілактики застуди вважаються найкращими помічниками.

Склад редиски: вітаміни та мінерали

Найкорисніша частина редису – це бадилля. Його подрібнюють і використовують як зелень для салатів, а також додають у супи, гарніри, варене і тушковане м’ясо. У ньому містяться усі властивості редиски у більш концентрованому вигляді. Бадилля має приємний пряний смак, що надає страві неповторний колорит.
Сам корінь редиски цінують за гострий специфічний смак, який надають йому ефірні масла. Він такий самий калорійний, як помідори, патисони, кабачки і баклажани, але має одну відмінність: вміст білка в ньому вище в два рази. А це значить, що він сприяє будові клітин організму. Також у редисці є цукри, ферменти, клітковина, жири та вітаміни З, В1, В2 і РР. Є також солі таких речовин: калію, магнію, фосфору, натрію, кальцію, заліза. Антисептичні властивості редису надають гірчичні масла, що у ньому містяться.

Властивості редиски

Редис покращує травлення, тому він корисний при ожирінні, хворобах серця і судин. Не дарма його рекомендують для попередження серцево-судинних захворювань. Під час вживання редиски відбувається стимулювання виділення шлункового соку, завдяки чому травлення посилюється. Цей «розігріваючий» ефект дуже цінують у східній медицині. Вважається, що він допомагає організму довше зберегти молодість. Цей ефект досягається за допомоги впливу вітаміну С на міжклітинні мембрани: він робить їх більш проникними для усіх поживних речовин.
Клітковина, якою багатий редис, здатна виводити з організму зайвий холестерин. За кількістю клітковини він дорівнює часнику, помідорам, буряку і білокачанній капусті. Холестерин – непомітний убивця клітин судин, що призводить до їх витончення. Для запобігання цієї недуги важливо вживати в їжу редис та його найближчу рідню – редьку і ріпу.
У редисці містяться речовини, здатні стабілізувати рівень цукру в крові. У наш час зайвого вживання шкідливих продуктів це дуже важливо. А якщо в сім’ї є схильність до діабету, редис буде бажаним продуктом на столі.
За останніми даними, вживання редиски попереджає виникнення ракових захворювань за рахунок барвника антоциана, що додає йому привабливий вигляд.
Для профілактики простудних і інших захворювань можна також використовувати сік редиски. Він особливо корисний при змішуванні з морквяним (одна частина редиски і дві частини моркви). Цей коктейль також допоможе відновити тонус слизової оболонки шлунка.

Протипоказання

Людям із захворюваннями шлунка або кишечника надмірно захоплюватися поїданням редиски не варто, тому що це може викликати загострення хвороб. Слідуйте своїм відчуттям, а фахівці радять є редис не частіше одного разу на тиждень.

Лікувальні властивості

Усе більш популярним стає лікування з допомогою овочів, фруктів і зелені, і редис не став винятком. Пропонуємо кілька рецептів народних цілителів:
Радикуліт: натерти редьку, зробити кашку зі свіжої редиски, накласти її як компрес.
Головний біль: натерти лоб, віскі і перенісся свіжовичавленим соком редьки.
Запор: зробимо настій бадилля редиски: 1 ст. л. бадилля залити однією склянкою окропу, настояти 1 годину. Приймати три рази на день через 20 хвилин після їжі протягом 2-3 днів.
Поживна маска для обличчя: 2-3 подрібнені редиски змішати з 5-6 краплями будь-якого рослинного масла. Розмішати масу, додати 1 ч. л. крохмалю, ще раз перемішати. Цю маску кладуть на обличчя на 10 хвилин.

Як вибрати редис

Коренеплоди редису повинні бути твердими, з гладкою шкіркою. Неприпустимі чорні крапки і плями – цей продукт уже почав підгнивати. А якщо редиска м’яка на дотик, значить, вона вже довго зберігається і втратила частину корисних речовин. Ані задоволення, ані користі вона вам не принесе. Також придатність редису можна визначити за бадиллям: якщо воно має свіжий вигляд, значить редис зірваний недавно і цілком придатний для їжі.
І ще одна порада: використовуйте спочатку бадилля, а красиві корені можуть зберігатися в холодильнику майже тиждень. Так ви продовжите і користь, і задоволення від споживання редиски.

Все по темі: здоров’я  корисно  цікаво 

Карта транспорту
Гранатова толока
Кременчуцька толока - 2018

НЕЙМОВІРНО красиве відео!!!Кременчуцька толока - 2018

Posted by Я Люблю Кременчук on Wednesday, May 9, 2018
Громадський бюджет
3 Липня, 2020 П’ятниця
11 Червня, 2020 Четвер
4 Червня, 2020 Четвер
29 Травня, 2020 П’ятниця
23 Квітня, 2020 Четвер
8 Квітня, 2020 Середа
7 Квітня, 2020 Вівторок
6 Квітня, 2020 Понеділок
більше новин