Остерігаймось ботулізму!

Із настанням літа кількість випадків ботулізму може лише збільшуватися, адже відпочинок ніхто не відміняв. До того ж починається сезон консервації. Минулого року в Кременчуці було зафіксовано два випадки цієї страшної хвороби, а по Україні – взагалі 117. Вісім чоловік померло. Тож що потрібно знати про ботулізм та як від нього вберегтися?

Літня пора досить приваблива для споживання в’яленої чи то копченої риби, особливо якщо люди їдуть відпочити на природу. Та й після робочого дня багато хто полюбляє розслабитися, покуштувавши смачну рибку. Проте таке споживання може дуже погано закінчитися, іноді навіть непоправно. Адже, на жаль, ботулізм ніхто не відміняв, і він може спокійно ховатися у такому привабливому та смачному продукті. До того ж риба – не єдиний спосіб заразитися. Те саме стосується і консервації: м’яса, риби, рідше – овочів. Про страшне харчове отруєння під назвою ботулізм «Віснику» розповіла лікар з гігієни харчування Марина Кальницька.

Статистика

За словами Марини Кальницької, ботулізм – це одне із найважчих харчових отруєнь, що зумовлене споживанням продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини. Захворювання викликає анаеробний мікроорганізм, який утворює сильні спори та сильнодіючий екзотоксин. А він не руйнується навіть під дією шлункового та кишкового соку. Спори є настільки стійкими в оточуючому середовищі, що при температурі 100 градусів гинуть лише за кілька годин. При 120 градусах – за 3 хвилини, і при кип’ятінні – протягом 10 хвилин. Летальні випадки при ботулізмі досягають 25%, а процес видужання є довготривалим – від 6 до 12 місяців.
Протягом 2018 року по Україні було зафіксовано 117 випадків ботулізму. При цьому постраждали більше 100 чоловік. А 8 із них взагалі померло. Не оминув ботулізм і Кременчук, у нашому місті зареєстровано два випадки хвороби із трьома постраждалими. До того ж вони були доволі тяжкими.
«Особливо тяжкими були випадки, які стосуються сім’ї, – захворіли чоловік і дружина, – зазначає лікар. – У лікарні вони пролежали практично місяць, навіть були на апараті штучного дихання. Проте все-таки викарабкалися, адже знайшлася сироватка».
Цього року випадки ботулізму також були зафіксовані, проте, на щастя, у нашій області не траплялися.

Причини захворювання

Захворювання частіше за все пов’язують з уживанням в’яленої чи копченої риби, м’ясних і рибних консервів домашнього приготування, рідше – овочів. Особливо, якщо вони придбані в місцях незаконної торгівлі. До того ж потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно чи то недостатньо термічно оброблені або ж транспортувались і зберігались неналежним чином. При всьому цьому консерви, у яких із терміном придатності, виглядом і смаком усе добре, також можуть бути зараженими. Адже ботулізм не можна визначити за кольором чи то за смаком. Мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Значно рідше хворобою можна заразитися через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.
Щодо інкубаційного періоду, то він триває від кількох годин (2-24 год.) до кількох днів (2-10 днів). У свою чергу тяжкість та довготривалість самого захворювання залежить від токсину, який потрапив у організм людини.
Лікар також зазначила, що отруєння рибою є такими важкими тому, що люди себе не бережуть. Адже, починаючи від травневих свят, виїжджаючи на природу, їдять копчену та в’ялену рибу, яку купують з рук. А там напевне порушено технологію приготування цієї риби. До того ж сам ботулізм знаходиться частіше за все у шлунку риби, може бути м‘язах чи то ікрі. А люди ікру, зазвичай, дуже полюбляють споживати, от і трапляються тяжкі випадки. Тож, якщо вже дуже сильно хочеться такої риби, то її краще купувати без нутрощів, повністю вичищену.

Симптоми

Першими симптомами захворювання може бути нудота, блювання, слабкість, біль у животі, головний біль та сухість у роті.
«Із подальшим перебігом захворювання, якщо не прийнято жодних мір, починають приєднуватися симптоми: порушення зору (у людини виникає двоякість в очах, розширення зіниць, хворому складно блимати очима), порушується ковтання та мова, – говорить Марина Кальницька. – Далі стає лише гірше, приєднуються ще більш тяжкий симптом – порушення дихання. Людина лікується у стаціонарі, підключена вже до штучної вентиляції легенів (апаратне дихання). Тож при найменшій підозрі на ботулізм потрібно негайно звернутися до лікаря. Госпіталізація при цьому є обов’язковою, в незалежності від тяжкості хвороби.
Сприятливий перебіг хвороби залежить від своєчасного введення протиботулічної сироватки, і жодне інше лікування не допоможе. Особливо якщо йдеться про самолікування. Навіть після того, як хворі виписуються зі стаціонару, можуть виникнути порушення зору, тож далі триває довготривале лікування».
За словами Марини Кальницької, сироватка на Україні закуплена Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй і передана нам в якості гуманітарної допомоги. Зберігається вона у спеціалізованому складі. А вже по мірі необхідності розподіляються по регіонах, де трапляються випадки хвороби.
«Станом на кінець січня 2019 року в Україні було 13 сироваток проти ботулізму. Раніше, звичайно, такого не було, – зазначає лікар, – кожен лікувальний заклад мав запас якоїсь сироватки. Зараз, частіше за все, її шукають самостійно родичі хворого. Частіше за все, в Одесі. Минулого року одна доза такої сироватки коштувала 17 тис. грн, а доза залежить від тяжкості захворювання, іноді потрібно вводити і по 5, навіть по 10 доз».

Профілактика

Для того, щоб уникнути ботулізму, потрібно дотримуватися таких правил:
1. Ретельно мити овочі і фрукти перед початком консервації.
2. Видаляти частки ґрунту з усіх продуктів. Якщо неможливо промити під проточною чистою водою, то спочатку очищають поверхню щіткою, а потім обробляють кип’яченою водою.
3. Стерилізувати банки перед заготовкою домашньої консервації не менше ніж 10 хвилин, бляшані кришки так само кип’ятити 10 хвилин.
4. Заготовлювати м’ясо і рибу в домашніх умовах тільки за допомогою автоклава.
5. Потрібно ретельно перебирати овочі і фрукти перед консервацією, викидати перезрілі або зіпсовані.
6. Перед тим, як пригостити дітей віком до 3-ох років домашньою консервацією, вміст банок слід прокип’ятити.
7. Якщо кришка банки здулася – консерви потрібно негайно викинути.
8. Ковбасу, шинку, солону і копчену рибу, сало – усі продукти, які не піддаються термічній обробці, зберігати тільки в холодильнику.
9. Не можна купувати консервацію на ринку у випадкових продавців.
10. Якщо хтось із членів сім’ї захворів, профілактичну сироватку вводять усім членам сім’ї, а посуд дезинфікують.
11. Уникати споживання: в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м’ясних та грибних консервів, консервів домашнього виробництва.

 

Все по темі: ботулізм  здоров’я  риба 

Карта транспорту
Гранатова толока
Кременчуцька толока - 2018

НЕЙМОВІРНО красиве відео!!!Кременчуцька толока - 2018

Gepostet von Я Люблю Кременчук am Mittwoch, 9. Mai 2018
Громадський бюджет
20 Листопада, 2019 Середа
19 Листопада, 2019 Вівторок
18 Листопада, 2019 Понеділок
більше новин