Харчові отруєння: як уберегти дитину

Із настанням літа харчові отруєння є актуальними, як ніколи. Адже факторів, щоб їх зазнати, стає значно більше. Особливо страждають дітлахи, адже вони, як ніхто інший, полюбляють їсти брудними руками. Тож, як не зазнати отруєння та що робити у разі його виникнення, розповість «Вісник».

Беззаперечно, літо є сезоном харчових отруєнь. Із даним фактом важко сперечатися, адже з’являються фрукти та овочі, які не завжди гарно вимивають, так само, як і руки. Особливо, якщо люди виїжджають на природу чи то на море. Про безпечне харчування там важко говорити.

Більшість людей після купання у водоймах взагалі не миє руки перед тим як почати їсти. Якщо дорослий організм це ще може якось побороти і не захворіти, то у випадку з дітьми все набагато складніше. Тим паче, що їх організм лише формується і не завжди в змозі самостійно перебороти різноманітні фактори. Про те, як уберегти дитину від харчових отруєнь та що робити у разі їх виникнення, «Віснику» розповіла лікар-педіатр КНМП «Кременчуцька міська дитяча лікарня» Юлія Косян.

Отруїтися можна будь-чим

«Погано вимиті руки, овочі, фрукти, харчові продукти, що швидко псуються, дуже часто стають саме тими факторами ризику, що призводять до харчового отруєння, – говорить лікар. – Немає значення, якими саме продуктами може отруїтися дитина. Все залежить від їх якості, умов зберігання та умов вирощування, якщо ми говоримо про сезонні овочі та фрукти».

Щодо того, якими продуктами частіше за все можуть отруїтися дітки, то у сезон фруктів, починаючи з весни, це полуниця та черешня. За словами лікаря, так виходить тому, що ці фрукти батьки, скоріше за все, дають дітлахам із власного саду. Аргументуючи тим, що вони домашні і свіжі. І через це їх достатньо якісно не миють та не обробляють. «Але ж ми забуваємо про те, – говорить Юлія Косян, – що на наших городах та садах літають птахи, бігають кішки та собаки, які все це забруднюють. А батьки, вважаючи, що це домашнє, не ошпарюють фрукти кип’ятком, як рекомендується, і не миють гарно під проточною водою. Адже вважають, що таким чином змиють усі вітаміни. Але це неправда. Саме таким чином діти і отруюються».

Проте отруїтися можна не лише сезонними фруктами та овочами, а й звичайними харчовими продуктами. Це можуть бути навіть рідкі страви, наприклад, суп, гарніри, для зберігання яких не було витримано правильний холодовий температурний режим. Теж саме стосується і неякісного м’яса, яке довго знаходилося на свіжому повітрі. До того ж на нього також можуть сідати мухи і таким чином робити дані продукти неїстівними.

Не потрібно забувати, що деякі продукти давати дітям можна лише з настанням певного віку. Так, наприклад, коли маля віком до року, то лікарі пропагандують усе-таки грудне вигодовування. Якщо дитину годують грудним молоком, то вводиться прикорм з 6-ти місяців. Але при цьому продукти повинні бути термічно добре обробленими. «Є батьки, які вважають, що можна давати ту ж саму полуницю, печиво та йогурти, які простояли увесь день на прилавках магазинів і були доставлені без дотримання холодового температурного режиму. Таким чином дітлахи також можуть отруїтися. Тож потрібно пам’ятати, що продукти, у першу чергу, повинні бути якісними, інакше ми отримуємо дитину у приймальному відділенні із подальшою госпіталізацією у стаціонар», – наголошує лікар-педіатр.

Пам’ятати про якість продуктів

Досить часто харчові отруєння стаються під час відпочинку. Морепродукти, кукурудза, пахлава та різноманітні солодощі, які продаються на пляжах, бувають також їх збудниками. Особливо, коли дитина не звикла до такого харчування. У такому разі не потрібно забувати хоча б один раз на день погодувати її рідкою їжею.

За словами лікаря, у дітей немає адаптації щодо харчування, ані коли вони їдуть на відпочинок у межах України, ані за кордоном. «Якщо батьки на відпочинку будуть давати дитині якісні креветки, а не ті, які носять по пляжу, якісну і свіжоприготовану кукурудзу, ті самі мідії у невеликій кількості, то це не призведе до жодних проблем. Основна вимога до цих продуктів – якість. А коли ми відпочиваємо на пляжі, де торгують пахлавою, креветками, мідіями…, то потрібно розуміти, що продавці ходять із цими продуктами протягом дня і, звичайно, ризик є. Але, знову ж таки, 50 на 50%. Усе залежить від опорної системи організму дитини і від того, як довго ці продукти перебували на сонці. Обмежувати дитину не можна ні в чому, відповідно до її віку».

Отруїтися купаючись

Юлія Косян зазначає, що діти можуть отруїтися і під час купання у водоймах. Адже вони таким чином дуже часто ковтають воду, що є фактором ризику для отруєнь. Хоча вони є і не харчовими, проте зараз дуже часто зустрічаються.

До того ж не варто забувати, що кременчужанам із самого початку літа не рекомендують купатися у річках Дніпро та Сухий Кагамлик. Адже кишкова паличка «зашкалює» у десятки тисяч разів.

Перш за все – гігієна

Основним ризиком виникнення харчових отруєнь є недотримання власної особистої гігієни та гігієни харчування. І це стосується як дітей, так і їх батьків та бабусь із дідусями. У першу чергу – неправильне миття рук. Коли їх просто ополоснули звичайною водою, без мила.

Лікар наголошує, що руки потрібно обробляти обов’язково з милом, особливо на відпочинку. Тим паче, що є дуже багато дитячих мил без додавання будь-яких барвників, екстрактів. Адже, якщо батьки не миють руки, а потім беруть брудними руками посуд, але дитина, навпаки, їх помила і була охайною, то не треба дивуватися, чому вона захворіла. «Батьки запитують: «Чому так?» – Тому, що ви самі не дотрималися гігієни рук. До того ж дитину потрібно привчати витирати ручки власним рушничком, тим самим вона буде відчувати себе дорослою та самостійною і дотримуватиметься особистої гігієни. А батьки мають подавати їй приклад, миючи руки з нею разом. При всьому цьому мити руки потрібно не лише, коли прийшли додому, а й перед кожним прийомом їжі і після нього», – наголошує Юлія Косян.

Те саме стосується і гігієни харчування, коли дитина навчилася їсти ложкою, то у неї має бути власний посуд і вона має їсти не руками, а ложкою.

Окрім цього, коли дитина маленька, обов’язково потрібно обробляти і гумові іграшки. Адже зараз майже немає жодної сім’ї, у якій відсутні домашні тварини. Усі вони ходять на прогулянку, у власний туалет, а потім бігають по підлозі. Іграшки там також знаходяться, хоч і не завжди.

Тож, за словами лікаря-педіатра, їх також потрібно мити з милом. Звичайно, це не потрібно робити із фанатизмом і після кожного падіння іграшки на підлогу бігти її мити. Але ж потрібно взяти за звичку, коли дитина віком до року, то по закінченню дня слід помити всі гумові іграшки з милом і добре після цього ополоснути.

Тож, щоб уберегти свою дитину від харчових отруєнь, необхідно:

слідкувати за чистотою рук;
добре мити овочі та фрукти під проточною водою;
готувати лише зі свіжих продуктів;
не годувати дітей полуфабрикатами та готовими стравами з кулінарії.

Перші симптоми

Першими симптомами при отруєнні можуть бути: зниження апетиту, болі в животі, нудота, блювання, пронос. Дані симптоми можуть з’являтись уже в перші години після прийому неякісних продуктів. У деяких випадках потрібно негайно звернутися до лікаря, у противному випадку можуть виникнути негативні наслідки для здоров’я дитини.

Випадки, в яких треба негайно звернутися за медичною допомогою:

якщо дитині менше 3-х років;

дитина з’їла гриби або невідомі ягоди;

у дитини висока температура тіла, що не знижується після прийому жарознижувальних препаратів;

поява крові у блювотних чи калових масах;

висип на шкірі, шкіра чи білки очей стали жовтого кольору.

Треба пам’ятати, що відсутність сечовиділення, відсутність свідомості відносяться до тяжких ознак отруєння. У разі появи цих симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря. Та за відсутності позитивної динаміки на тлі лікування потрібна повторна консультація педіатра.

Лікар зазначає, що у випадку захворювання головна задача – не допустити зневоднення. Особливо небезпечне зневоднення у дітей до року. Основною його ознакою у дітей цього віку є запавше тім’ячко. Також важливо пам’ятати, що разом із рідиною дитина втрачає солі. Саме тому важливо давати їй рідину у вигляді водно-сольового розчину (в аптеці дуже широкий вибір препаратів для перорального застосування). При необхідності призначаються жарознижувальні препарати та сорбенти.
До того ж при харчових отруєннях необхідно пити часто, по 1-2 столовій ложці кожні 10 хвилин. Великий об’єм рідини, випитий за один раз, може викликати повторне блювання.

«Дуже часто виникає питання про харчування під час хвороби, – говорить Юлія Косян. – У гострий період захворювання діти частіше самостійно відмовляються від їжі, у цей період головне – витримувати питний режим. Після покращення стану необхідно дотримуватись деякої дієти. Краще в раціоні у дитини під час одужання мати: каші (гречана, рисова) добре розварені, овочі на пару, домашні сухарики, сушки, овочеві супи. Від свіжих овочей, фруктів, м’яса жирних сортів, здоби краще відмовитись.

Все по темі: здоров`я  поради 

Карта транспорту
Гранатова толока
Кременчуцька толока - 2018

НЕЙМОВІРНО красиве відео!!!Кременчуцька толока - 2018

Gepostet von Я Люблю Кременчук am Mittwoch, 9. Mai 2018
Громадський бюджет
17 Вересня, 2019 Вівторок
16 Вересня, 2019 Понеділок
більше новин