Як обрати кавун та з чим його їсти: цікаві факти про смугасту “ягоду”, які не всі знають

Це був трепетний момент мого дитинства. Дідусь приносив смугастого красеня, мив його, діставав великий ніж, заточував і безжально занурював у кавун. 

І ми, діти, затамувавши подих, чекали, яким же буде перший шматочок – червоним та солодким, чи тьмяно-рожевим та не смачним?

Якщо був тьмяно-рожевим, сердитий дідусь брав кавун і йшов сваритись з продавцями.

Минають роки, все змінюється, але влітку незмінно приходить сезон кавунів.

І кожного разу постають питання: як обрати правильний? Чи не нітратний він? Чи можна їсти кісточки? Та коли нарешті будуть кавуни без насіння? Спойлер – вже є. 

Разом з кандидатом біологічних наук, ботаніком та автором проекту “Довколоботаніка” Олексієм Коваленко розповідаємо найцікавіше про кавуни. 

Як обрати кавун

У французів є стара приказка: немає нічого складнішого, ніж обрати стиглий кавун та порядну жінку.

Якщо з другою частиною ми можемо посперечатись, то з першою спробуємо розібратись.

Щоб обрати смачний кавун, ботанік Олексій Коваленко радить:

Купувати цілі плоди.

🍉 постукайте по кавуну: якщо звук резонує (ніби вібрує) – скоріш за все, він стиглий;

🍉 зверніть увагу на плодоніжку: якщо вона велика та м’ясиста, плід ще не дозрів. А якщо суха то вказує на те, що кавун не першої свіжості;

🍉 зверніть увагу на жовту пляму. На цьому місці кавун дозрівав на землі. Якщо пляма яскрава, кремово-жовта – кавун стиглий;

Якщо ви вирішили купити не цілий кавун, то варто:

🍉 попросити надрізати кавун при вас;

🍉 негайно поласувати ним після того, як прийдете додому.

Існує міф, що є кавуни “дівчатка” та “хлопчики”.

Олексій Коваленко каже, що це – легенда й не більше.

У кавуна справді є чоловічі й жіночі квітки, але плоди утворюють лише жіночі, тому технічно всі кавуни – “дівчатка”. З розмірами квітконіжки це ніяк не пов’язано“, – каже він.

Чи калорійний кавун

Кавун на 90% складається з води. Його калорійність – лише 30 кілокалорій на 100 грамів.

Вас може хвилювати, чи безпечний кавун, чи не містить він нітратів. Адже існує багато міф, що ця ягода – рекордсмен за кількістю нітратів.

Це не так.

По-перше, нітрати – не завжди отрута.

По-друге, кавуни – не рекордсмени.

Шпинат чи листова капуста можуть містити більше нітратів, ніж кавун. У ранніх кавунах концентрація цих сполук справді може бути дещо підвищена, але загрози здоров’ю це не становить“, – заспокоює науковець.

Дієтолог Оксана Скиталінська погоджується з цією інформацію та додає, що боятись треба нітратів не в овочах та фруктах, а в… ковбасі.

Нітрати в ковбасі чи овочах при жуванні, за допомогою певних бактерій, які присутні в ротовій порожнині, перетворюються в нітрити.

Ці нітрити у шлунку з‘єднуються з амінами та амідами, яких є багато у ковбасі, потім вони перетворюються на потенційні канцерогени нітрозаміни та нітрозаміди“, – пояснює дієтолог.

Як зазначає Скиталінська, саме ці дві сполуки й спричиняють запальні процеси шлунка, кишківника та нирок і можуть стати причиною ракових захворювань.

Кавуни, про які ви не знали

Попри розповсюджену думку, кавун – це не ягода. Як стверджує Олексій Коваленко, це окремий вид плоду гарбузина

Він дуже корисний: має вітаміни А, С, В5, але в кавуні малоклітковини.

Цікаві факти про смачного смугастика:

🍉 кавуни вирощували ще за часів давнього Єгипту;

🍉 існує понад 1200 видів кавунів. Але найбільш розповсюджені 5: з насінням, без насіння, міні (їх ще називають персональні), жовті та помаранчеві;

🍉 ви можете їсти у кавуні все. Навіть скоринку. Якщо захочете, звичайно;

🍉 найбільший “виробник” кавунів у світі –  Китай.

Кавун асоціюється у нас виключно з червоним кольором.

Але Олексій Коваленко стверджує, що немає нічого природнішого за жовтий кавун.

Дикі кавуни з таким кольором м’якоті до цього часу зростають на теренах Африки. 

Вони, очевидно, виникли в результаті мутації, яка майже повністю позбавила їх від лікопіну – пігменту, який і фарбує кавун у звичні нам відтінки червоного. 

Жовті кавуни багаті на бета-каротин. Це, як і лікопін, – природний антиоксидант“, –  каже науковець.

Вони не сильно відрізняються за смаком від червоних, але дикі жовті кавуни  не солодкі.

Нещодавно науковець знайшов такий автентичний кавун в одному зі столичних супермаркетів. Як він потрапив туди –  загадка.

Все по темі: кавун  обрати 

Карта транспорту
Гранатова толокаГромадський бюджет
3 Липня, 2020 П’ятниця
11 Червня, 2020 Четвер
4 Червня, 2020 Четвер
29 Травня, 2020 П’ятниця
23 Квітня, 2020 Четвер
8 Квітня, 2020 Середа
7 Квітня, 2020 Вівторок
6 Квітня, 2020 Понеділок
більше новин